Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZVÝŠENÁ EXPRESE VISFATINU V LEUKOCYTECH JAKO NOVÝ RIZIKOVÝ FAKTOR INFARKTU MYOKARDU U MLADÝCH PACIENTŮ?

A. Smékal, J. Václavík, D. Stejskal, R. Richterová, M. Hutyra, M. Švesták, M. Táborský  (Olomouc, Ostrava, Prostějov, Nový Jičín)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Adipokiny jsou cytokiny ovlivňující kardiovaskulární systém. Cílem této studie bylo zhodnotit, zda dochází ke zvýšené expresi rizikových adipokinů a snížené expresi protektivních v leukocytech periferní krve jako jedna z příčin akutního infarktu myokardu u mladých pacientů.
Soubor a metodika: Prospektivně bylo vyšetřeno celkem 85 pacientů: 42 po prodělaném akutním infarktu myokardu v mladém věku (AIM; muži ve věku 18-45 let a ženy 18-55 let), 30 pacientů s metabolickým syndromem (MetSy) a 13 zdravých jedinců. Z leukocytů periferní krve byla izolována RNA a transkribována do cDNA (přepis kitem iSCRIPT). Následně byla provedena analýza exprese následujících genů: AFABP, Adiponectin, AdiponectinR1, AdiponectinR2, ANGPTL-4, Chemerin, FGF-21, GLP-1, Insulin, Insulin Receptor, IL-6, Leptin, Leptin Receptor, Lipocalin 4, MCP-1, Omentin-1, Resistin, Retinol Binding Protein 4, Vaspin, Visfatin; jako housekeeping gen byl použit Beta-2-mikroglobulin.
Výsledky: Exprese adipokinů v leukocytech byla nalezena u většiny testovaných pacientů, u visfatinu byla nalezena u všech testovaných. ROC analýza (Receiver Operating Characteristic curve): kvantitativní exprese visfatinu v leukocytech ukázala jeho silnou asociaci s přítomnosti AIM (AUC 0,89, p< 0,01), senzitivita 74% a specificita 100%. Při využití logistické stepwise regrese nebyl žádný z dalších exprimovaných parametrů zařazen do modelu predikujícího vznik AIM ani MetSy.
Závěr: U pacientů po prodělaném infarktu myokardu v mladém věku a u pacientů s metabolickým syndromem dochází oproti zdravým jedincům ke zvýšené expresi visfatinu v leukocytech periferní krve. Asociace mezi expresí visfatinu a vznikem akutního infarktu myokardu se zdá být velmi silná a nezávislá na dalších spolupůsobících faktorech (pohlaví, věk, běžné biochemické rizikové faktory).