Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PERKUTÁNNÍ REKONSTRUKCE MITRÁLNÍ CHLOPNĚ S CÍLEM OMEZIT FUNKČNÍ REGURGITACI ZA POUŽITÍ SYSTÉMU ACCUCINCH® - NAŠE ZKUŠENOSTI

P. Doškář, F. Málek, T. Mráz, M. Mates, K. Kopřiva, R. Vivek, P. Neužil (Praha, New York City, United States)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Možnosti léčby funkční mitrální regurgitace jsou omezeny. Farmakologická terapie nezlepšuje přežití a chirurgická náhrada nebo plastika s sebou nesou určitá rizika a u některých pacientů jsou spojeny s dlouhou rekonvalescencí. Perkutánně zaváděný systém Accucinch® byl vyzkoušen jako nová metoda kauzální léčby funkční mitrální regurgitace.


Metodika a výsledky:. K výkonu byli indikováni pacienti se symptomatickou funkční mitrální regurgitací (NYHA ≥ 2, MR ≥ 2), se středně závažnou systolickou dysfunkcí levé komory (EDD < 65 mm, EF LK > 25% < 50%), s optimální farmakoterapií > 3 měsíce. V našem souboru 16 screenovaných pacientů se podařilo zařadit do studie 7 z nich. Nejčastějšími důvody pro nezařazení byli: EDD nad 70, EF LK pod 25% a jiná než funkční etiologie MR. 

V období od 13.10.2012 do 30.7.2013 byl systém úspěšně zaveden u čtyř pacientů, u tří pacientů byla nutná konverze na KCH výkon. Nejzávažnějšími komplikacemi byly srdeční tamponáda a perforace komorového septa. Šesti měsíční sledování u prvního pacienta prokázalo: zlepšení symptomatologie (z NYHA III na II), pokles regurgitačního objemu mitrální regurgitace o 53%, zmenšení end-diastolického objemu levé komory o 24%, endsystolického objemu levé komory o 34%, zvýšení EF LK o 8% a pokles koncentrace NT-proBNP o 37%.


Závěr: Perkutánní rekonstrukce mitrální chlopně je stále se vyvíjející metodou, u které je klíčový především výběr pacientů. Optimální indikaci by mohla představovat například funkční mitrální regurgitace u pacientů s nonrespondencí k resynchronizační léčbě. Při správném výběru pacientů se tato metoda jeví jako perspektivní.