Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MIDVENTRIKULÁRNÍ TAKO-TSUBO KARDIOMYOPATIE S EXTRÉMNÍM NITROKOMOROVÝM GRADIENTEM

M. Babický, R. Surovčík, R. Feuereisl, P. Frídl (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Tako-tsubo kardiomyopatie (TTK) je stresem indukované akutní nezánětlivé neischemické onemocnění srdce. Velmi sugestivně klinicky a elektrokardiograficky imituje akutní koronární syndrom. Při zobrazovacích vyšetřeních je charakteristická transientní porucha kontraktility a systolické funkce levé komory často nekorelující s cévním zásobením myokardu a hladinou markerů srdeční nekrózy. Onemocnění nejčastěji postihuje ženy v postmenopauzálním věku a k úplné restituci funkce dochází většinou během několika dnů až týdnů.

Představujeme kazuistiku 62-leté pacientky s midventrikulární formou TTK přijatou pro typické bolesti na hrudi s elevacemi ST úseků na přední a boční stěně a s nápadným drsným ejekčním šelestem nad aortálním ústím. Na koronárních tepnách byl věku přiměřený angiografický nález, při ventrikulografii byla jasně patrná kontraktilní porucha středních segmentů anterolaterálně a inferiorně. Následnou bed-side echokardiografií byla detekována dyskineze středních segmentů anteroseptálně a laterálně s hyperkinezou ostatních segmentů levé komory, prolaps obou cípů myxomatosně změněné mitrální chlopně s dopředným systolickým pohybem předního cípu a extrémní nitrokomorový gradient (249 mmHg). Po třech dnech se začala normalizovat porucha kontraktility a s tímto i známky obstrukce LVOT. S odstupem jednoho měsíce byla kinetika a systolická funkce levé komory zcela v normě, nitrokomorový gradient již nebyl zachycen.

Tímto případem prezentujeme těžkou dynamickou obstrukci LVOT způsobenou koincidencí myxomatosně degenerované mitrální chlopně a hyperkineze basálních segmentů levé komory v rámci midventrikulární TTK. Takto vysoký gradient je při tomto onemocnění v dostupné literatuře nevídaný, pacientka jej navíc s malou dávkou betablokátorů a anxiolytik hemodynamicky dobře tolerovala a nebylo proto nutné použít mechanickou srdeční podporu.