Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NOVÁ GENERACE LÉKOVÝCH STENTŮ - EFEKTIVITA, BEZPEČNOST A DOPORUČENÍ PRO ANTIAGREGAČNÍ LÉČBU

O. Aschermann, M. Mates, P. Formánek, K. Kopřiva, P. Kmoníček (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Cíl:  práce podává souhrnou informaci o nových produktech ze skupiny lékových stentů (DES) včetně stentů biogegradabilních (BVS), zhodnotit jejich indikace, efektivitu a  bezpečnost  při  intervencích na  koronárních tepnách a rekapitulovat doporučení pro antiagregační/antikoagulační léčbu v jednotlivých klinických situacích.
Úvod:  DES 3.-4. generace jsou odrazem významného pokroku ve vývoji technologií pro koronární intervence. Díky použití nových materiálů pro platformu stentu mají lepší  mechanické vlastnosti,  současně jsou používány nové biodegradabilní polymery, u některých typů stentů jde o aktivní látku bez polymeru. Použité dávky  léku jsou nižší,  uvolňování je lépe kontrolované a abluminální. To se odráží v urychlení kompletní endotelizace stentu provázené snížením rizika časné trombózy stentu, což umožňuje zkrácení nutné doby podávání duální antiagregace. Dalším přínosem je  lepší dlouhodobý výsledek intervence - výrazně nižší výskyt restenózy a tím i nutnosti opakované intervence na ošetřené tepně.
Metody: práce vychází z literární rešerše z roků 2010-2014 - byly shromážděny a revidovány aktuálně dostupné informace z odborné literatury/písemností na uvedené téma. Využity byly také  recentně publikované inovované doporučené postupy jak pro myokardiální revaskularizace, tak pro zásady využití antiagregační a antikoagulační léčby. 
Závěr: dostupné výsledky nasvědčují, že  použití nové generace DES (obdobné výsledky  lze očekávat   i u stentů biodegradabilních)  přináší lepší krátkodobé i dlouhodobé výsledky perkutánních koronárních intervencí. Současně při jejich použití také klesá výskyt časných i pozdních trombotických komplikací u celého spektra klinických situací včetně pacientů s akutním koronárním syndromem. Výstupem jsou i nová (širší) doporučení pro jejich indikace a též doporučení pro podávání antitrombotické/antikoagulační léčby.