Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

END OF LIFE PREFERENCE PACIENTŮ SE SRDEČNÍM ONEMOCNĚNÍM - PILOTNÍ FÁZE PROJEKTU

V. Belanová, M. Gřiva, J. Šťastný (Salzburg, Austria, Zlín)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Prevalence srdečních nemocí a především srdečního selhání narůstá vzhledem ke stárnutí populace, zlepšení diagnostiky i léčby. Velká část naší populace umírá na kardiovaskulární choroby a my neznáme postoje a preference pacientů. Není snadné iniciovat rozhovory na toto téma, nemáme čas a zkušenosti, obáváme se dyskomfortu pro sebe i pacienta.

Cíl: Zjistit end-of-life preference u pacientů se srdečním onemocněním a jejich zájem o komunikaci na toto téma.

Soubor a metodika: Studie probíhala od září do prosince 2014 na Interní klinice Krajské Nemocnice Tomáše Bati. Dotazníky byly nabídnuty pacientům se srdečním onemocněním dispenzarizovaným v kardiologické ambulanci i hospitalizovaným, souhlas s vyplněním byl brán jako informovaný souhlas. Respondenti byly poučeni, že dotazník se týká end-of-life preferencí pacientů, že jeho vyplnění je dobrovolné a odpovědi nepovedou ke změně léčby.

Výsledky: Celkově bylo vyplněno 79 dotazníků. Průměrný věk pacientů byl 68 ± 12 let a muži tvořili 54%. Srdeční selhávaní v základní nebo vedlejší diagnóze mělo 38% pacientů. Až 84% pacientů se stavělo kladně k otázkám zjišťování přání v závěru života. Nebyl zjištěn rozdíl v odpovědích pacientů se srdečním selháním a pacienty s jinými diagnózami. Naopak byl významný rozdíl v některých odpovědích v závislosti na věku (p-value <0.05). 60% pacientů do 65 let by odmítlo KPCR, ale jen 38% pacientů nad 65 let. Až 73% pacientů do 65 let by chtělo o těchto záležitostech rozhodovat, starší pacienti by spíše ponechali rozhodnutí na lékaře a jen 44% by chtělo rozhodovat o těchto situacích.

Závěr: Zjišťování preferencí pacientů v závěru života by mělo být nedílnou součástí péče o pacienta s chronickým kardiálním onemocněním. Dle našeho průzkumu je tato diskuse pacienty vítána. Přání pacientů se časem, s progresí nemoci mohou měnit, proto je nutné tyto rozhovory opakovat.