Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYŠETŘENÍ CEREBROVASKULÁRNÍ REZERVY U ASYMPTOMATICKÝCH PACIENTŮ REFEROVANÝCH KE KAROTICKÉMU STENTINGU A JEHO VYUŽITÍ V PREDIKCI VÝZNAMNÝCH HEMODYNAMICKÝCH ZMĚN PŘI KAROTICKÉM CLAMPU

M. Špaček, P. Zimolová , J. Veselka (Olomouc)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIII. výroční sjezd ČKS

Cíl : Vyčerpaná cerebrovaskulární rezerva (CVR) je známý rizikový faktor rozvoje cévní mozkové příhody. Její využití v predikci významných hemodynamických změn u pacientů podstupujících proximálně chráněný karotický stenting (CAS) vyžadující karotický clamp nebylo podrobně studováno.

Soubor a Metodika : Z 90 chirurgicky rizikových pacientů referovaných k CAS bylo 63 možno zařadit do studie (39 pacientů s významnou unilaterální stenózou, 14 pacientů s bilaterální stenózou a 10 pacientů bez angiograficky významné stenózy). Breath-holding test a hodnocení toku v oftalmické tepně pomocí transkraniální dopplerovské ultrasonografie (TCD) byly použity k hodnocení CVR.

Výsledky : Abnormální CVR včetně reverzního toku v oftalmické tepně byly významně častější u pacientů s bilaterální vs. unilaterální stenózou (76,9% vs. 26,3%, p = 0,02, a 42,9% vs. 2,5%, p < 0.01). Celkem 24 pacientů s unilaterální stenózou bylo ošetřeno pomocí proximálně chráněného CAS s kontinuální TCD monitorací změn průtokových rychlostí v ipsilaterální střední cerebrální tepně. Průměrný pokles průtokových rychlostí v průběhu indukce clampu byl velmi nízký při okluzi vnější karotidy (3,5%, p = 0,67) v porovnání s indukcí totálního clampu (32,8%, p < 0,01). U 6 pacientů došlo k poklesu průtokových rychlostí o >50% bazálních hodnot, z nichž pouze 4 měli abnormální hodnoty CVR. Ke klinické intoleranci clampu došlo pouze u 1 pacienta.

Závěr : Z našeho pozorovnání vyplývá, že preprocedurální hodnocení CVR pomocí TCD není spolehlivé v predikci významných hemodynamických změn u pacientů s unilaterální karotickou stenózou podstupujících proximálně chráněný CAS.