Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

ÚČINNOST SERTRALINU V LÉČBĚ PAROXYSMÁLNÍ HYPERTENZE

J. Václavík, A. Křenková, E. Kociánová, T. Václavík, M. Kamasová, M. Táborský (Ostrava, Olomouc, Praha)
Topic: Hypertension
Type: Presentation - doctors, 23th CSC Annual Congress

Úvod: Paroxysmální hypertenze, někdy také nazývaná pseudofeochromocytom, je v klinické praxi poměrně častým problémem. Jednou z nejčastějších příčin opakovaných vzestupů krevního tlaku (TK) může být úzkost nebo panická porucha. V současné době je k dispozici málo dat o tom, jaká léčba je u paroxysmální hypertenze nejvhodnější.

Metodika: Do souboru jsme v období od dubna 2008 do října 2014 prospektivně zahrnuli 70 pacientů odeslaných na naši kliniku pro symptomatickou paroxysmální hypertenzi. Pacientům byl ke stávající medikaci nasazen sertralin v dávce 50 mg jednou denně. Účinek této léčby byl následně hodnocen na příští klinické kontrole s odstupem minimálně 3 měsíců.

Výsledky: Ze 70 zařazených pacientů s paroxysmální hypertenzí mělo 58 (83%) také trvalou arteriální hypertenzi. Průměrný vstupní TK v ordinaci byl 146,7/84,3 mmHg a pacienti užívali průměrně 3,0 antihypertenzních látek. 19 pacientů (27%) při následné klinické kontrole sertralin neužívalo (6 jej nezačalo užívat, 10 sertralin vysadilo pro nežádoucí účinky, 3 pacienti se nedostavili na další kontrolu). Ze zbývajících 51 pacientů, kteří sertralin při následné klinické kontrole užívali, udalo 46 (90%) zlepšení klinického stavu touto léčbou. Symptomy paroxysmální hypertenze zcela ustoupily u 31 (61%) a u 15 (29%) došlo k částečnému zmírnění obtíží. Průměrný TK v ordinaci u pacientů užívajících sertralin po léčbě poklesl o 13,8/8,5 mmHg (p<0.001 pro obě hodnoty).

Závěr: Sertralin vede k úplnému ústupu nebo zmírnění paroxysmů hypertenze u většiny pacientů, kteří tuto léčbu tolerují.