Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VLIV ADRENALEKTOMIE NA HODNOTY KREVNÍHO TLAKU BĚHEM DYNAMICKÉ ZÁTĚŽE U PACIENTŮ S PRIMÁRNÍM HYPERALDOSTERONIZMEM

V. Tuka, M. Matoulek, T. Zelinka, J. Widimský (Praha)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Primární hyperaldosteronizmus (PHA) je nejčastější příčinou sekundární hypertenze. Dosud nebyl studován  vliv adrenalektomie na reakci krevního tlaku (TK) během dynamické zátěže u těchto pacientů.
Souror a metodika: Celkem bylo vyšetřeno 10 pacientů s laboratorně prokázaným PHA (z toho 6 mužů, průměrný věk 49,1 ± 9,6 roku). Pacienti absolvovali zátěžové vyšetření na bicykloergometru před a  6 měsíců po adrenalektomii. Byl použit kombinovaný protokol: dva tříminutové stupně, první o intenzitě zátěže 0,5 Watt / kg a druhý o intenzitě zátěže 1,0 Watt / kg, následované rampovým zvyšováním zátěže do vita maxima.
Výsledky: Z 24 hodinového monitorování TK byl patrný trend ke snížení TK, zejména během dne. Při zátěžovém vyšetření došlo k nesignifikantnímu snížení systolického i diastolického TK na submaximální i maximální intenzitě zátěže. Maximální tepová frekvence byla signifikantně vyšší po adrenalektomii (154 ± 23 vs. 168 ± 13, p=0.007), kdy pacienti již neužívali verapamil. Průměrná dávka verapamilu poklesla ze 408 ± 107 mg na 48 ± 107 mg (p=0.0026) a dávka doxazosinu z 7,6 ± 3,0 mg na 0,8 ± 1,8 mg (p=0.0011).
Závěr: Šest měsíců po adrenalektomii lze pozorovat trend k poklesu TK na submaximálních intenzitách dynamické zátěže při vysazené nebo významně redukované anithypertenzní terapii.
Studie byla finančně podpořena výzkumným grantem České kardiologické společnosti.