Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

TELEMONITORING U PACIENTŮ S CHRONICKÝM SRDEČNÍM SELHÁNÍM – PRVNÍ PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI

M. Lazárová (Ostrava)
Topic: Heart failure
Type: Presentation - doctors, 23th CSC Annual Congress

Úvod: Chronické srdeční selhání je onemocnění zatížené významnou morbiditou a mortalitou pacientů a častými hospitalizacemi pro recidivující kardiální dekompenzace. Telemonitoring pacientů s chronickým srdečním selháním je novou modalitou v celkovém managementu onemocněni. Tento aditivní způsob péče umožňuje přenos fyziologických dat na dálku jako je tělesná hmotnost, krevní tlak, tepová frekvence, denní přísun tekutin, atp. Z výsledků studií vyplývá, že telemonitoring přispívá ke zlepšení kvality života pacientů se srdečním selháním a snížení počtu rehospitalizací. Taktéž lze vidět trend ke snižování mortality pacientů.
Metodika: Od 1/2013 do 6/2014 jsme sledovali 22 pacientů s chronickým srdečním selháním pomocí telemonitoringu. Jednalo se o nerandomizovanou prospektivní pilotní studii. Jako kontrolní skupina byl retrospektivně vybrán stejný počet pacientů léčených standardním způsobem. Pacienti individuálně dle domluvy odesílali fyziologická data, mohli kdykoli kontaktovat svého lékaře ohledně změny zdravotního stavu. Denně byli upozorňováni na užívání medikace, která byla aktuálně přizpůsobována stavu pacientů.
Výsledky a závěr: Telemonitoring u chronického srdečního selhání významně zlepšuje kvalitu života pacientů, zvyšuje complianci a adherenci k léčbě, dietním a režimovým opatřením. Zvyšuje respektování guidelines v péči o pacienty, zlepšuje edukaci pacientů a angažovanost pacientů v léčbě onemocnění. Tímto způsobem dochází rovněž k redukci rehospitalizací pacientů s chronickým srdečním selháním. V našem pilotním projektu jsme zaznamenali snížení hospitalizací až o 40%.