Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRVNÍ ZKUŠENOSTI S HODNOCENÍM VZÁJEMNÉHO KONTAKTU JÍCNU A LEVÉ SÍNĚ V PODPOŘE RADIOFREKVENČNÍ ABLACE KOMPLEXNÍCH SRDEČNÍCH ARYTMIÍ

A. Kulíková, T. Kulík, Z. Stárek, J. Jež, F. Lehar, J. Wolf (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - sesterský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Poškození jícnu během radiofrekvenční ablace komplexních síňových arytmií může vést ke vzniku atrioesofageální píštěle, jež je vzácnou, avšak velmi závažnou a život ohrožující komplikací. K ověření polohy, kontaktu jícnu a ke zvýšení bezpečnosti výkonu lze využít některou ze zobrazovacích metod.

Soubor a metodika: Do retrospektivní analýzy vzájemných anatomických parametrů jícnu se zadní stěnou levé síně jsme zařadili 56 pacientů, jež byli indikováni k radiofrekvenční ablaci fibrilace síní. U všech pacientů bylo provedeno multidetektorové CT se zaměřením na levou síň. V axiální rovině CT dat jsme hodnotili šířku jícnu a jeho vzdálenost od zadní stěny v pěti ekvidistantních úrovních, v sagitální rovině délku kontaktu a délku superiorní a inferiorní vmezeřené tukové tkáně. Z rozměrů levé síně jsme stanovili tzv. index kulatosti vypovídající o anatomickém tvaru dutiny a testovali jsme vliv hodnoty indexu na sledované parametry.

Výsledky: Průměrná šířka jícnu byla 16,0±4,1 mm a vzdálenost od zadní stěny 4,8±1,6 mm, hodnoty byly srovnatelné ve všech úrovních. Délka zadní stěny byla 75,3±8,9 mm, 50,4±11 mm zadní stěny se nacházelo v kontaktu se strukturou jícnu. Jícen přiléhal k levé síni spíše v horní části s průměrnou délkou vmezeření 9,1±5,5 mm, délka vmezeření v dolní části dosahovala 15,8±7,3 mm. Data byla podrobena statistickému zhodnocení pomocí korelační analýzy. Statistickým testováním nebyl prokázán vliv velikosti levé síně na kontakt jícnu se zadní stěnou či na velikost vmezeřené tkáně. U 75% pacientů byl jícen umístěn za levostrannými žilami, u 18% ve střední rovině a u 7% se nacházel za pravostrannými žilami.

Závěr: Jícen se nachází v těsném kontaktu se zadní stěnou levé síně a svým průběhem zaujímá přibližně 2/3 délky zadní stěny. Statistickým testováním nebyl prokázán vliv velikosti síně na kontakt jícnu či na velikost vmezeřené tkáně.