Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

FIBRILACE KOMOR NA PODKLADĚ BRUGADA SYNDROMU U MLADÉHO NEMOCNÉHO

J. Ostrihoňová, V. Fišerová, A. Dufková (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - sesterský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Brugada syndrom je dědičné arytmogenní onemocnění charakterizované typickým nálezem na EKG a je spojené se zvýšeným rizikem náhlé srdeční smrti podmíněné fibrilací komor.  

Kazuistika: Tato kazuistika pojednává o 28 letém pacientovi s nevýznamnou rodinnou anamnezou, jehož historie onemocnění byla pozitivní pouze na astma bronchiale. Pacient byl bez kardiálních obtíží až do osudné noci, kdy byl vyšetřen na oddělení neurologie spádové nemocnice pro epizodu křečí doprovázených stavem poruchy vědomí a pomočením. Pacient nabyl vědomí ještě před příjezdem lékaře, normalizace neurologického statusu byla poměrně rychlá. CT mozku neprokázalo žádnou patologii. EEG také bez signifikantní patologie svědčící pro epilepsii. Při pořízení EKG záznamu však bylo pozorným internistou vysloveno podezření na Brugada syndrom, což se nakonec prokázalo být pro pacienta život zachraňujících zjištěním. Byl odeslán na naši kliniku, kde bylo provedeno elektrofyziologické vyšetření, při kterém byla programovanou stimulací komor vyprovokována fibrilace komor ukončena EKV. Následně byl proveden test s použitím ajmalinu, při kterém došlo k rozvoji ST elevací v prekardiálních svodech potvrzující diagnózu Brugada syndromu. Pacient byl indikován k zajištění 2D-ICD, výkon proběhl bez komplikací. Během dalšího sledování byl pacient až na jednu epizodu FiK, ukončenou prvním výbojem přístroje, bez kardiálních obtíží.

Závěr: Cílem našeho sdělení bylo poukázat na důležitost důkladné interpretace EKG záznamu u každého pacienta s anamnézou nejasné poruchy vědomí.