Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AMBULANTNÍ MONITORACE EKG

H. Fluxová, L. Furbachová, L. Kršková, H. Skalická (Praha)
Tématický okruh: Ambulantní péče
Typ: Poster - sesterský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Autoři: H. Fluxová, L. Fürbachová, L.Kršková, H. Skalická

Principem metody je ambulantní monitorování EKG obvykle po dobu 24hodin.  Ambulantní monitorace EKG (Holter) je pro kardiologii nepostradatelnou vyšetřovací metodou. Umožňuje posoudit srdeční frekvenci, rytmus, a některé další funkční parametry srdce. Vyšetření je doporučováno především u pacientů s poruchami vědomí nebo poruchami srdečního rytmu.

Pacient má na hrudníku nalepeny elektrody, které jsou spojeny s monitorovacím záznamníkem. Jeho malá velikost pacienta neomezuje v běžných denních aktivitách a pacient může monitorování podstoupit i v běžném pracovním provozu.

Úloha sestry:

Nedílnou součástí vyšetření je řádné poučení pacienta. Sestra vysvětlí pacientovi princip vyšetření, doporučí obvyklý režim dne, kde by neměly chybět činnosti, které působí pacientovi potíže nebo které jsou zdrojem obtížně popsatelných pocitů. Pacient dostane deníček, do kterého zaznamenává klidové i námahové činnosti, dále případné obtíže a zapíše léky, které pravidelně užívá. Následující den se pacient dostaví do ambulance, kde sestra vypne záznamník, odlepí elektrody a pacient odchází domů.  

Každý den se v naší ambulanci nasadí 7-8 EKG Holterů. Práce sestry spočívá v předhodnocení záznamu, kde sestra eliminuje artefakty a upozorní lékaře na závažné arytmie či pauzy. Následně lékař záznam podrobně vyhodnotí.