Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ELEKTROKARDIOGRAFICKÝ OBRAZ TZV. ATYPICKÉ PREZENTACE AKUTNÍ SRDEČNÍ ISCHEMIE PŘI STENÓZE KMENE LEVÉ VĚNČITÉ TEPNY SE ZÁSTAVOU OBĚHU

J. Galuszka, T. Herkeĺ, F. Kováčik, J. Lysák, M. Gwozdiewicz, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

CÍl:  Příspěvek ke správné interpretaci ekg lékaři v primárním kontaktu s pacienty s akutním koronárním syndromem. Vedle rozpoznání STEMI hraje klíčovou úlohu v managementu akutního koronárního syndromu správné vyhodnocení atypických prezentací srdeční ischemie.
Soubor, metodika, výsledky - popis případu: 56letý muž s anamnézou bolesti na hrudi úspěšně resuscitován pro asystolii. Na ekg přechodně deprese ST úseku v hrudních svodech, echokardiograficky nedilatovaná  levá srdeční komora bez poruchy kinetiky. Při příznivém echokardiografickém nálezu nebyla závažnost ekg změn vstupně doceněna a po vyloučení plicní embolie na CT byl pacient na umělé plicní ventilaci a katecholaminové podpoře přijat na anesteziologickou kliniku. Pro levostranné srdeční selhávání s intersticiálním edémem plic bylo doplněno kardiologické konzilium a akutní koronarografie tak byla indikována s prodlením 1 dne.  Nález 95% stenozy distálního kmene s trombem s přechodem na RIA i RC, významné postižení proximální ACD byl indikován k akutní  revaskularizační operaci: aortokoronární  bypass ad RD+RMS seg, et LITA ad RIA. Dimise po 8 dnech s EF LK 50%.
Závěr:  EKG obraz stenozy kmene levé věnčité tepny: sedlovité/descendentní deprese ST ve II, III, aVF, V1-5 a zrcadlové elevace ST v aVR je nutno rozeznat již při prvním kontaktu lékaře s neprodlenou indikací koronarografie.