Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OPAKOVANÉ SYNKOPY U MLADÉ ŽENY

L. Pavlů, J. Petřková, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Ačkoli je synkopa běžným symptomem napříč populací s různou incidencí a prevalencí (Graf 1) a zároveň i rozdílnou etiologií synkopy v selektovaných věkových skupinách populace, doposud se v klinické praxi vyskytují četné případy alespoň z retrospektivního pohledu zdlouhavého diagnostického postupu.

 

Presentujeme v době finální diagnosy sedmnáctiletou studentku střední zdravotní školy s anamnesou 9 episod synkop v posledních 4 letech, z nichž 7 proběhlo v posledním roce. První synkopa v časných ranních hodinách během letního tábora, přivolaná RZP již nenalézá poruchu vědomí, následná hospitalizace neobjasňuje etiologie episody. Zvažována epileptická etiologie, sledována ambulantním neurologem bez definitivní diagnosy. V dalším průběhu diagnostikována anxio-depresivní porucha po úmrtí obou rodičů, nasazena terapie sertralinem. Po nasazení sertralinu časté synkopy s prodromy - palpitace a pocit na omdlení. Jedna episoda synkopy proběhla po probuzení, těsně po zazvonění budíku bez závislosti na změnách polohy.

 

Transthorakální echokardiografické vyšetření nenalézá strukturální abnormalitu, klidové EKG sinusový rytmus s QT/QTc. 454/456 ms. Bicyklová ergometrie je ukončena pacientkou pro dušnost při 90W zátěži, na vrcholu zátěže četné bigeminicky vázané komorové extrasystoly. Pacientka byla vybavena týdenním episodickým záznamníkem, byla zaznamenána jak polymorfní komorová tachykardie typu torsades de pointes trvající déle než 2 minuty (EKG1) vedoucí k synkopě, tak rovněž zachyceny episody výrazně prolongovaného QTc intervalu (EKG2). Byla přerušena terapie sertralinem, ze sekundární prevence implantován jednodutinový implantabilní kardioverter-defibrilátor.

 

V dalším sledování zatím bez synkopy, pouze episody opakovaných neadekvátních výbojů pro infrakci elektrody, provedena výměna komorové elektrody bez komplikací.