Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝZNAM ECHOKARDIOGRAFIE V DIAGNOSTICE KOMPLIKACÍ KATETRIZAČNÍCH VÝKONŮ

R. Feuereisl (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Echokardiografie

Echokardiografie (echkg.) se jako ryze kardiologická metoda rozvíjela společně  s  invazívní kardiologií. Proto je samozřejmým úkolem metody i  pomoc při diagnostice komplikací srdeční katetrizace.
Častější komplikací katetrizace je hemoperikard. V minulosti  jsme echkg. vyšetřovali spíše větší, rychle se rozvíjející hemoperikard spojený často s tamponádou srdeční. Docházelo k němu někdy v důsledku poranění srdečních síní při transseptální katetrizaci nebo při perforaci pravé komory nejčastěji stimulační elektrodou.  Dnes jsou  častější menší hemoperikardy vzniklé průnikem drátku cévní stěnou při rekanalizaci koronárních uzávěrů.
Vzácnější je disekce aorty po průniku katétru do stěny aorty.  Může vzniknout u těžšího aterosklerotického postižení aorty , často je podmíněn  anomálií vaziva.
Již jenom zřídka hledáme ultrazvukem odlomené fragmenty instrumentaria,  někdy  vyhledáváme odplavené části periferních žilních kanyl. Protože nejsou rtg kontrastní je úkolem echkg. asistovat intervenčnímu kardiologovi při  jejich extrakci.
Novější kapitolou jsou intervenční metody, kterých se echkg. aktivně účastní, jako je alkoholová septální ablace, při níž může ultrazvuk rychle odhalit vzácnou, ale  obávanou komplikaci metody - únik alkoholu do  RIA levé koronární tepny. Při  katetrizačním uzávěru zkratových vad okludery může echkg.  detekovat dislokaci disku po uvolnění z katétru.  Při PTMV sledujeme echkg. možný rozvoj akutní mitrální insuficience při parciálním odtržení závěsného aparátu, posuzujeme velikost iatrogenně vzniklého defektu síňového septa a diagnostikujeme vzácné komplikace při zpětném průchodu poškozeného balónkového katétru síňovým septem.
Zvláštní kapitolu představují lokální angiologické komplikace řešené. obvykle v kompetenci echkg. pracoviště. Jde o posouzení hematomu v intervenovaném třísle a dg pseudoaneurysmat femorální tepny  a diagnostiku a-v píštělí