Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETROVÁ ABLACE INCESANTNÍ KOMOROVÉ TACHYKARDIE U PACIENTA S MECHANICKOU SRDEČNÍ PODPOROU

R. Neuwirth, O. Jiravský, M. Branny (Třinec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Cíl.: popis kazuistiky pacienta (muž, 50 let) s kombinovaným kardiálním postižení, poinfekční dilatační kardiomyopatie, historie srdečního infarktu, pro pokročilé chronické srdeční selhání s implantovanou levostrannou mechanickou srdeční podporou HeartWare. Pacient má recidivující arytmické bouře při incesantní komorové tachykardii (KT). Setrvalé incesantní KT vedou k pravostrannému oběhovému selhání i přes levostrannou mechanickou podporu.


Metodika:  Pumpa přístroje je umístěna v osrdečníku v hrotu levé komory (LK), krev je přiváděna z LK krátkou inflow kanylou a odváděna kanylou do vzestupné aorty umístěné v osrdečníku. Publikované případy katetrových ablací u pacientů s mechanickou srdeční podporou se týkají jiného typu přístroje s dlouhou inflow kanylou a pumpou umístěnou ve větší vzdálenosti od myokardu LK. Provedení katetrové RFA v endokardu LK je zatíženo rizikem nasátí katetru do inflow kanyly s následným mechanickým postižením pumpy s rizikem hemodynamického zhroucení. Dalším potenciálním rizikem výkonu je interference pumpy HeartWare a CARTO systému užívaného k elektroanatomickému mapování. Katétrová RFA provedena žilním femorálním přístupem, transseptální punkcí pod ICE kontrolou. Provedena elektroanatomická mapa LK včetně napojení inflow kanyly. Pomocí kombinace pacemappingu při sinusovém rytmu, dále entrainmentem při běžící klinické arytmii a nálezu middiastolických potenciálů při běžící KT provedena katetrová RFA s eliminací klinické KT, která již není inducibilní programovanou komorovou stimulací.


Závěr: katetrová radiofrekvenční ablace KT u pacienta s HeartWare je technicky proveditelná, v našem případě při vyšetření neshledáváme problém s interferencí CARTO a HeartWare, při výkonu nedošlo k nasátí katétru do inflow kanyly. Zákrok proběhl nekomplikovaně. V dalším sledování je pacient bez recidiv KT.