Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REDUKOVANÁ DÁVKA TROMBOLYTIKA U NEMOCNÉHO S MASÍVNÍ PLICNÍ EMBOLÍÍ A KONTRAINDIKACÍ PODÁNÍ SYSTÉMOVÉ TROMBOLÝZY. POPIS PŘÍPADU A PŘEHLED LITERATURY

J. Bělohlávek, V. Dytrych, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Podání systémové trombolýzy je indikováno u nemocných s masívní plicní embolií. V případě kontraindikací přichází v úvahu léčba katetrizační nebo chirurgická. Autoři uvádějí případ nemocného s masívní plicní embolií s kontraindikací systémové trombolýzy, u kterého byla dosaženo hemodynamické stabilizace podáním redukované dávky trombolytika.
Popis případu: 63 – letý nemocný, hypertonik, s ischemickou chorobou dolních končetin, den po angiografickém vyšetření dolních končetin byl přijat pro  masivní plicní embolií s rozvíjejícím se kardiogenním šokem. Diagnóza plicní embolie byla potvrzena provedením angioCT vyšetření hrudníku, echokardiograficky byly přítomny známky akutního selhání pravé komory s plicní hypertenzí,  byl patrný mobilní trombus v pravé síni. Bylo indikováno podání systémové trombolýzy. Při její aplikaci došlo k hemodynamické stabilizaci, ale pro rozvoj akutního krvácení do žaludku bylo nutné trombolýzu předčasně ukončit. Endoskopicky bylo potvrzeno difúzní žaludeční krvácení, bez ošetřitelného zdroje. Navíc došlo ke krvácení do třísla po katetrizačním vyšetření. Po 48 hodinách trval dle kontrolního CT hrudníku obraz rozsáhlé plicní embolie s jen nepatrným zlepšením po předchozí trombolýze, s trvající dilatací a dysfunkcí pravé komory. Vzhledem k tomu, že při kontrolní gastroskopii nebyly patrny známky pokračujícího krvácení, byla dokončena trombolytická léčba do celkové dávky 100 mg rtPA. Po její aplikaci došlo k normalizaci velikosti i funkce pravé komory, další průběh hospitalizace byl bez komplikací.
Diskuze: V literatuře není možnost podání redukované dávky trombolytika u plicní embolie s kontraindikacemi příliš zmiňována. Náš případ a jedna nevelká studie ukazují, že i redukovaná dávka může vést k příznivé hemodynamické reakci a stabilizaci pacienta s masívní plicní embolií.