Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TAKO-TSUBO KARDIOMYOPATIE (TTC) – PŘÍPADY DIAGNOSTIKOVANÉ V ROCE 2014, DLOUHODOBÉ SLEDOVÁNÍ DALŠÍHO VÝVOJE ZDRAVOTNÍHO STAVU

P. Hála, P. Doškář, M. Mates, T. Mráz, M. Prokopová, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod

TTC je akutní syndrom napodobující svými projevy akutní koronární syndrom s poruchou kinetiky distálních segmentů levé komory, novými ischemickými změnami na EKG, avšak bez přítomnosti koronární obstrukce a vyloučení zánětu myokardu. Ačkoli je podezíráno několik etiopatogenetických mechanismů, vlastní příčina zůstává nejasná. Onemocnění často (v asi 60%) předchází silně stresující zážitek. Dle metaanalýz souborů se onemocnění diagnostikuje u 1-2% pacientů ze všech podezření na AKS, až v 90% se jedná o postmenopauzální ženy. Cílem naší práce je sledování případů diagnostikovaných v roce 2014.

Metodika a výsledky

Soubor čítá 11 pacientek ve věku od 63 do 82 let (průměr 67 let), předcházející stresový faktor vysledovatelný u více než jedné poloviny (6x). Z celkového počtu 463 akutních katetrizací za rok 2014 se jedná o 2.4%. U 5 pacientek byly vstupně přítomny bolesti na hrudi, u 3 elevace ST úseku na EKG, ICHS byla již dříve známa u 2 pacientek (tedy u 18%). Těžce probíhající akutní fáze byla u 4 pacientek, z nichž u 2 byla v úvodu nutná resuscitace pro srdeční zástavu, u jedné došlo k onemocnění během hospitalizace pro subarachnoidální krvácení. S autoimunitním onemocněním se léčily v době diagnosy 3 pacientky. Průměrná maximální hladina troponinu byla 6.5ng/ml. S odstupem 6 a 12 měsíců jsou u sledovaných pacientek prováděny klinické kontroly s EKG vyšetřením a echokardiografickým hodnocením morfologie a kinetiky levé komory.

Závěr

Dle zkušeností je prognosa TTC po překonání akutní fáze excelentní. Celkový počet 11 diagnos odpovídá v literatuře udávanému poměru z ročního počtu AKS, v našem souboru se vyskytly pouze ženy. Během následné dispenzarizace došlo k normalizaci echokardiografických nálezů a u žádné z pacientek nedošlo k recidivě onemocnění.