Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEOBVYKLÁ PŘÍČINA DUŠNOSTI U PACIENTKY PO BENTALLOVĚ OPERACI

J. Václavková, T. Veiser, V. Janovský (Opava, Ostrava)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Účelem sdělení je prezentovat neobvyklou příčinu dušnosti u pacientky 4 roky po Bentallově operaci pro akutní disekci aorty typu A.

Popis případu: 65-letá nemocná přichází do kardiologické ambulance pro zhoršení námahové dušnosti. Echokardiografie ani CTA vyš. neobjasňují příčinu potíží. Pro další zhoršení dušnosti v průběhu následujících týdnů byla pac. referována do kardiocentra k provedení diagnostické koronarografie. Během vyš. vysloveno podezření na extramurální útlak kmene ACS. Ihned bylo doplněno kontrolní echokardiografické vyš. s nálezem objemného dvoulaločnatého pseudoanerysmatu bulbu ascendentní aorty, které „obemyká“ kmen plicnice, významně ji utlačuje a je příčinou sekundární těžké plicní hypertenze se známkami pravostranného srdečního selhávání. Nález potvrzuje CTA vyš.

s identifikací endoleaku distální anastomózy. Důvodem dušnosti byl tedy významný útlak plicnice mezi laloky pseudoaneurysmatu.

Následně byla s dobrým efektem provedena resekce pseudoaneurysmatu, náhrada ascendentní aorty protézou, plastika kmene ACS a plastika kmene plicnice. Jako příčina dehiscence anastomózy potvrzena infekce graftu.

Závěr: Pseudoaneurysma je nejčastější příčinou reoperací po Bentallově operaci. Typický je vznik pseudoaneurysmatu i několik let po operaci. Útlak plicnice pseudoaneurysmatem je neobvyklý-v souboru 400 pacientů po rekonstrukčních výkonech ascendentní aorty sledovaných ve FN Ostrava v letech 1996-2014 byl popsán ve 2 případech.

 Echokardiografie je suverénní diagnostickou metodou, v případě trvajících nejasných potíží je vhodné doplnit transezofageální vyšetření a ev. i opakované CTA vyš. aorty.