Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PREDIKTIVNÍ FAKTORY AKUTNÍHO KORONÁRNÍHO SYNDROMU BEZ ELEVACÍ ST ÚSEKU U KOMATOZNÍCH PACIENTŮ PO MIMONEMOCNIČNÍ OBĚHOVÉ ZÁSTAVĚ

M. Kleissner, J. Kettner, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: V nerandomizovaných studiích byl prokázán přínos urgentní koronární angiografie, případně  intervence, u komatózních pacientů po mimonemocniční oběhové zástavě, a to nezávisle na EKG nálezu. Tyto analýzy se většinou nezabývaly selektivně pacienty bez elevací ST úseku, u kterých není v časné fázi po obnově oběhu etiologie zástavy zřejmá. Provedli jsme zhodnocení prediktivních faktorů akutního koronárního syndromu pouze u pacientů bez elevací ST. Zejména tito pacienti by měli profitovat z intervenční léčby.
Soubor a metodika: Od roku 2007 bylo na našem pracovišti hospitalizováno 158 pacientů po mimonemocniční oběhové zástavě, podstupujících terapeutickou hypotermii. Do analýzy byli zahrnuti pouze pacienti s infaktem myokardu bez elevací ST úseku (NSTEMI, n=36) a s neinfarktovou etiologií zástavy (n=46). Bylo provedeno porovnání výchozích klinických (věk, pohlaví, anamnéza ICHS, vstupní arytmie, ejekční frakce levé komory srdeční), EKG a biochemických ukazatelů (troponiny, aminotransferázy). 
Výsledky: V univariantní analýze bylo zjištěno, že pacienti s NSTEMI jsou oproti skupině neinfarktové starší (p<0.001), mají častěji anamnézu ICHS (p=0.01), fibrilaci komor v úvodu (p=0.04), deprese ST úseku (p<0.001) nebo obraz blokády pravého raménka Tawarova na EKG (p=0.005). Skupiny se nelišily v hodnotách troponinu I či vysoce sensitivního troponinu T. Četnost normálního EKG nálezu byla v obou skupinách srovnatelná. V multivariantní analýze byl nejsilnějším prediktivním faktorem pro NSTEMI věk (p=0.006), následovaný přítomností fibrilace komor (p=0.01) a depresí ST úseku (p=0.05).
Závěr: U pacientů po mimonemocniční zástavě oběhu bez přítomnosti elevací ST úseku lze předpovědět výskyt NSTEMI podle věku, vstupní arytmie a depresí ST na EKG.  Tyto informace mohou pomoci ke stratifikaci nemocných k urgentní invazivní diagnostice, případně léčbě.