Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VENEPUNKCE JAKO NETRADIČNÍ SOUČÁST LÉČBY INFARKTU MYOKARDU - KAZUISTIKA

P. Kopřiva, M. Slabák, J. Šťastný (Zlín)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod
Polycytemia vera (PV) s incidencí 2:100 000 je onemocnění patřící do skupiny myeloproliferativních chorob. Základním znakem PV je nadprodukce erytrocytů, které mohou vést k hyperviskoznímu syndromu. Jednou z možných komplikací PV je i infarkt myokardu (IM). Dle literatury je roční incidence IM u pacientů s PV cca 1:100.


Popis případu
62letá pacientka, léčená pouze pro hypertenzi, byla referována z terénu pro akutní infarkt myokardu s ST elevacemi (STEMI) spodní stěny. Při koronarografii přítomna 30% redukce proximálního a 40% redukce středního segmentu ACD, jinak koronární tepny bez stenoz, plnící se s TIMI flow III. Při ventrikulografii hypokineze posterobazálně, EF LK 55%.


Při fyzikálním vyšetření dominuje výrazná cyanoza (krevní plyny v normě), v laboratoři polyglobulie s hemoglobinem 225g/l. Stav hodnocen jako IM při primární tromboze (či embolii) v povodí ACD na podkladě hyperviskozního stavu. V terapii duální antiagregační terapie, LMWH a akutně rovněž opakovaně provedena terapeutická venepunkce ke zmírnění hyperviskozního stavu. V dalším průběhu již pacientka bez obtíží, oběhová stabilita.


Potvrzena diagnóza PV (sternální punkce, celkový objem erytrocytů, pozitivní JAK2 mutace), elektivně pak provedena erytrocytaferéza na separátoru. Zahájena terapie hydroxyureou.


Zajímavostí je, že během hospitalizace byl u pac. diagnostikován ještě karcinom levého prsu a karcinom pankreatu. Přítomnost JAK2 mutace však svědčí pro primární PV, nikoliv pro paraneoplastickou polycytemii, která se v tomto případě rovněž nabízí. Jedná se tedy o onkologickou triplicitu, která se manifestovala IM.


Závěr
Kazuistika popisuje vzácnou příčinu infarktu myokardu u nemocné s polycytemia vera. V léčbě se úspěšně uplatnila nejen klasická léčba antiagregačními a antikoagulačními preparáty, ale netradičně i venepunkce a erytrocytafereza k eliminaci hyperviskozního syndromu.