Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRODLOUŽENÍ QTC INTERVALU A VZNIK KOMOROVÉ TACHYKARDIE „TORSADES DE POINTES“ U PACIENTA S ABSTINENČNÍM SYNDROMEM V SOUVISLOSTI S APLIKACÍ HALOPERIDOLU

V. Belanová, M. Gřiva (Salzburg, Austria, Zlín)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Nadměrná konzumace alkoholu může způsobovat supraventrikulární tachykardie, méně často komorové tachykardie. I náhlá abstinence u chronických alkoholiků je spojena s rizikem vzniku závažných srdečních arytmií v souvislosti se zvýšenou variabilitou QT intervalu. Na prodloužení QTc u pacientů se „syndromem z odnětí“ mohou mít vliv také léky užívané k jeho léčbě. Dle studií se abstinenční sy rozvine asi u 31% traumatologických pacientů.

Kazuistika: 60-letý pacient s chronickým abuzem alkoholu hospitalizován pro kraniotrauma. Vstupní EKG se sinusovým rytmem, 88/min, PQ 160ms, QRS 100, QTc 436ms. Neurologicky GCS 15, pyramidové jevy na LDK, euforický organický psychosyndrom. Zahájena konzervativní terapie, pro rozvoj abstinenčního syndromu podávan haloperidol i.m. - max. denně 20mg. Pro přetrvávající psychmotorický neklid přidán dexmedetomidin intravenózně (v max. dávce 0.6ug/kg/h). 5.den hospitalizace dochází ke zhroucení oběhu při komorové tachykardii „Torsades de points“, defibrilován, 1.výbojem obnoven oběh, záhy dochází k epi paroxysmu grand mal v.s. hypoxické etiologie, bez obnovy plného vědomí, nutná OTI, UPV. Na EKG dlouhý QTc interval (QTc 542ms). Laboratorně K 3.7mmol/l, Mg 0.77mmol/l. Z medikace vysazen haloperidol, intravenosně podáváno K a Mg. Stav pacienta stabilizován, bez recidivy komorových tachykardií, na EKG dochází k návratu QTc k původním hodnotám. U pacienta po extubaci přetrvává organický psychosyndrom v souvislosti s kraniotraumatem.

Závěr: Pacienti s anamnézou chronické excesivní konzumace alkoholu jsou ohroženi vznikem závažných komorových arytmií, v souvislosti s úžívaním alkoholu, nebo také po náhlém ukončení chronické konzumace. Na vzniku těchto maligních arytmií se podílí více faktorů, nejen iontová dysbalance, ale také samotný abstinenční sydrom se zvýšenou aktivitou sympatiku a léky, které k jeho léčbě používáme.