Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

GENOVÉ POLYMORFIZMY PRO SYNTÁZU OXIDU DUSNATÉHO A MORFOLOGICKÉ ZNÁMKY KORONÁRNÍ NEMOCI V ASYMPTOMATICKÉ POPULACI

M. Kocík, I. Málek, B. Janek, M. Želízko, J. Hubáček, L. Kolesár, A. Slavčev, J. Pirk (Praha)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Endoteliální dysfunkce je považována za jeden z klíčových mechanizmů v rozvoji aterosklerotických změn cévní stěny. Procesy na úrovni cévní stěny jsou kontrolovány velkým množstvím mechanizmů a působků, z nichž hraje oxid dusnatý ( NO ) nejvýznamnější protektivní úlohu. Bazální hladina NO na úrovni cévní stěny je mimo jiné dána i dostupností a aktivitou enzymu tento působek produkujícího endoteliální syntázy oxidu dusnatého ( eNOS ). Dostupnost a aktivita eNOS je  na druhé straně ovlivňována významným způsobem různými genovými polymorfizmy pro tento enzym. Vzhledem k výše uvedenému není překvapením, že  genové polymorfizmy pro eNOS byly studovány ve vztahu k přítomnosti klinických manifestací aterosklerózy včetně ICHS.  Význam genových polymorfizmů pro eNOS v časných stadiích rozvoje koronární aterosklerózy však znám není.
Cíle: Posoudit význam genových polymorfizmů pro eNOS na rozvoj časných známek koronární aterosklerózy u asymptomatické populace pomocí vyšetření věnčitých tepen srdečního štěpu časně po úspěšné transplantaci srdce ( TxS ).
Studijní populace a metody:  Studijní soubor představuje 69 příjemců TxS  u nichž byl velmi časně ( 29 ±12 dní  )  po TxS proveden IVUS věnčitých tepen srdečního štěpu. U korespondujících dárců ( 14 žen, 55 mužů, průměrný věk 33 ±11.3 let ) byla provedena genotypyzace eNOS v následujících oblastech: intron 4, T-785C, G-894T.
Výsledky a závěr: Nepodařilo se nám prokázat jakoukoliv korelaci mezi jednotlivými genovými polymorfizmy pro eNOS a  přítomností z dárce přenesené koronární nemoci ( 4-intron: p=0.089, T-785C p=0.6, G-894T p=0.56 ). Nepodařilo se nám tak  prokázat žádnou korelaci mezi genovými polymorfizmy pro eNOS  a přítomností morfologických známek koronární aterosklerózy v asymptomatické populaci – populaci dárců srdce.

Podpořeno grantem uděleným Českou kardiologickou společností v r. 2005