Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

DYSFUNKCE PRAVÉ KOMORY U ZÍSKANÝCH CHLOPENNÍCH VAD

M. Brtko, M. Tuna, P. Polanský, J. Nový, J. Harrer (Hradec Králové)
Topic: Valvular disorders
Type: Presentation - doctors, 16th CSC Annual Congress
Presentation suggested for the block of CSC working group/professional society: PS Chlopenní a vrozené srdeční vady v dospělosti

K dysfunkci pravé komory může dojít při závažné chlopenní vadě pravého srdce (trikuspidální insuficience, pulmonální stenóza nebo insuficience). Tyto chlopenní vady jsou nepoměrně vzácnější ve srovnání s chlopenními vadami levého srdce. Může jít o revmatické postižení, postižení chlopní při karcinoidu nebo mohou vady vzniknout po operaci vrozené srdeční vady v dětství (Fallotova tetralogie aj.).
U významných chlopenních vad levého srdce se může vyvinout významná plicní hypertenze s následnou hypertrofií pravé komory. Pravá komora je dlouhodobě tlakově přetížená, postupně dilatuje, dilatuje i trikuspidální prstenec a vzniká trikuspidální insuficience. Pravá komora je v této situaci i objemově přetížená a dochází k její dysfunkci. Společně s operací chlopenní vady levého srdce je indikována i plastika trikuspidální chlopně. Pravostranné srdeční selhání zvyšuje perioperační mortalitu nemocných. Dysfunkci pravé komory je proto třeba správně diagnostikovat již předoperačně (UZ vyšetření, srdeční katetrizace, magnetická rezonance). Léčba pravostranné srdeční slabosti v bezprostředním pooperačním období je svízelná a vyžaduje úzkou spolupráci intenzivisty, kardiologa a chirurga (blokátory fosfodiesterázy, levosimendan, analoga prostacyklinu, inhalace NO, pravo-pravá srdeční podpora, atd.).  
Dysfunkce pravé komory může být způsobena i jinou přidruženou chorobou (ischemická choroba srdeční, amyloidosa, atd.).