Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

ÚLOHA SESTRY PŘI KATETRIZACI Z RADIÁLNÍHO PŘÍSTUPU

S. Jurásková, J. Hodná, T. Kalfusová (Praha)
Topic:
Type: Presentation - doctors, 16th CSC Annual Congress

Mé sdělení je o úloze sestry při srdeční katetrizaci  z radiálního přístupu. Zmíním se o historii, o možných přístupech a komplikací při srdeční katetrizaci.

A. radiális je  v širokém poli dezinfikováno. Po provedení  lokální anestézie, ( 1% Mesokain, 0,5% Markain), jsou cévky(katetry) do cévního řečiště zaváděny punkcí cévy jehlou, jejímž průsvitem se zavede spec. Vodič, po kterém je zavedeno spec. pouzdro(sheath), (Seldingerova metoda), tímto se zavádějí, za pomocí spec. vodiče katetry k ústí koronárních tepen, pak tedy mluvíme o KORONAROGRAFII, což je invazivní metoda, která umožňuje za pomocí kontrastní látky pod RTG zobrazit anatomii koronárních tepen, jejích vrozených anomálií a informuje o výskytu a  rozsahu aterosklerotických změn. U většiny pacientů je součástí vyšetření i vyšetření levé komory – LEVOGRAFIE.POSTUP  PO  KATETRIZACI

Katetrizace srdeční se provádí zpravidla při krátké hospitalizaci. Ambulantní provedení je možné zejména při použití právě radiálního přístupu, spíše při diagnostické katetrizaci případně při PCI, není-li implantován stent.