Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ OKLUZE OUŠKA LEVÉ SÍNĚ JAKO ALTERNATIVA ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBY U FIBRILACE SÍNÍ

J. Petrů, P. Neužil, M. Táborský, L. Šedivá, J. Škoda, J. Kupec (Praha)
Topic: Heart rhythm disorders
Type: Presentation - doctors, 16th CSC Annual Congress

Úvod:
Tromboembolické příhody patří mezi nejzávažnější komplikace fibrilace síní. Místem vzniku trombu bývá ve více než 90% ouško levé síně (LS). K prevenci embolizace je v současné době rutinně používána antikoagulační léčba a v rámci kardiochirurgických výkonů se provádí amputace ouška LS.  Alternativou by se v indikovaných případech mohla stát i katetrizační okluze ouška LS.

Metoda, výsledky:
Principem katetrizačního uzávěru ouška LS je zavedení (transseptálním přístupem) a ukotvení speciálního okluderu do ouška LS, který časem endotelizuje a tím vede k obliteraci ouška LS a omezení vzniku trombu. Celosvětově jsou známé pouze 2 implantabilní systémy určené ke katetrizační okluzi ouška LS: PLAATO™ (ev3 Inc., MN, USA) a WATCHMAN LAA system (Atritech Inc., MN, USA). Máme zkušenosti s oběma systémy.
Od r. 2004 do konce r. 2007 bylo na našem pracovišti celkem implantováno 48 okluderů.. Za dobu sledování došlo k pěti cévním mozkovým příhodám, u dvou z nich  se nedala vyloučit embolizační etiologie. U jedné nemocné po CMP byl přítomný trombus přisedlý na okluderu. V časném poimplantačním období jsme u dvou nemocných zjistili asymptomatické vycestování okluderu mimo levou síň, jeden nemocný zemřel na komplikace výkonu (perikardiální tamponáda).

Závěr:
Současná data o katetrizační okluzi ouška LS naznačují, že se jedná o metodu technicky proveditelnou, s poměrně malým rizikem komplikací. Zda se tato metoda stane všeobecně přijímanou alternativou antikoagulační léčby (zvláště v případech kontraindikace antikoagulace u rizikových nemocných) závisí na výsledcích dlouhodobého sledování právě probíhajících klinických studií.