Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ISCHÉMIÍ MODIFIKOVANÝ ALBUMIN V DIAGNOSTICE AKUTNÍCH KORONÁRNÍCH SYNDROMŮ

O. Hlinomaz, P. Breinek, H. Dobrovolná, A. Konigová, I. Jakubová, B. Fischerová, M. Rezek, L. Groch (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Stanovení ischemií modifikovaného albuminu (IMA) pomocí testu zjišťujícího vazebnou kapacitu albuminu pro kobalt (ACB) patří mezi nové metody používané v diagnostice akutní ischemie myokardu. Na rozdíl od normálního lidského sérového albuminu nemá ischemií modifikovaný albumin schopnost vázat kobalt na svém N-konci. Množství nenavázaného kobaltu lze poté snadno změřit kolorimetricky a určit tak nepřímo hladinu IMA.
Soubor nemocných tvořilo 240 osob vyšetřených na ambulanci koronární jednotky pro podezření na akutní koronární syndrom. Všem jsme natočili EKG, opakovaně stanovili hladinu cTnI, CK, CK-MB a myoglobinu, 189 z nich (78,7 %) jsme provedli koronarografii. Kontrolní skupinu tvořilo 219 pacientů přicházejících na všeobecnou ambulanci kliniky s jiným než kardiálním onemocněním. Na základě provedených vyšetření jsme nemocné rozdělili na skupinu s akutním infarktem myokardu, s nestabilní anginou pectoris a nemocné s nekoronárními potížemi. Všem osobám jsme odebrali krev na IMA, který byl hodnocen s odstupem a bez znalosti závěrečné diagnózy.
Pacienti s akutním infarktem myokardu měli hodnotu IMA 98,2±10,6 j/ml, s nestabilní anginou pectoris  89,9±9,8 j/ml (p<0,05) a s nekoronárními potížemi 87,8±11,8 j/ml (NS). Zjišťovali jsme senzitivitu a specificitu IMA pro rozpoznání akutního koronárního syndromu. Na základě předchozích zkušeností jsme hodnotu IMA < 85 považovali za hodnotu svědčící pro nekoronární příčinu potíží. IMA 85 diagnostikovala akutní koronární syndrom se senzitivitou 92,5% a specificitou 32,6%. Tři pacienti z našeho souboru měli akutní infarkt myokardu s elevacemi ST úseků přes normální hodnotu IMA a negativní cTnI v prvních odběrech, 2 pacienti měli infarkt myokardu při normálním vstupním EKG, cTnI i IMA <85. 
IMA se jeví jako laboratorní ukazatel, který rozšiřuje naše možnosti v diagnostice akutních koronárních syndromů.