Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POKLES POČTU MIKROPARTIKULÍ A AKTIVITY TKÁŇOVÉHO FAKTORU V PLAZMĚ CHUDÉ NA KREVNÍ DESTIČKY U NEMOCNÝCH S AKUTNÍM KORONÁRNÍM SYNDROMEM

M. Malý, I. Hrachovinová, P. Hájek, D. Zemánek, R. Duchoňová, J. Veselka (Praha)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Ověření hypotézy, že v plazmě chudé na destičky (platelet poor plasma) bude - vzhledem k vazbě mikropartikulí s aktivním tkáňovým faktorem na destičky - klesat jak počet mikropartikulí, tak aktivita tkáňového faktoru. 

Soubor + Metodika: Soubor je tvořen čtyřmi skupinami : A) bez průkazu koronární nemoci (n=10) B) se stabilní anginou pectoris (n=10)  C) s nestabilní anginou pectoris (n=10) a D) s akutním infarktem myokardu s ST elevacemi (n=10). Charakteristiky jednotlivých skupin se mezi sebou nelišily. Odběr byl proveden z koronárního sinu před diagnostickou koronarografií. Vzorky byly zpracovány dvojnásobnou centrifugací rychlostí 3 tisíce otáček po dobu 15 minut a tím byla získána plasma bez přítomnosti krevních destiček (PPP). Z těchto vzorků byl průtokovou cytometrií stanoven počet mikropartikulí  chrakterizovaných svou velikostí a aktivita tkáňového faktoru na základě jeho schopnosti aktivovat faktor X při přítomnosti faktoru VIIa. Přítomnost faktoru Xa mění chromatogenní vlastnosti substrátu.

Výsledky: Počet mikropartikulí ve skupině A (kontrolní) byl 520±172, ve skupině B 532±167, ve skupině C 392±142 a ve skupině D 165±30 (p<0.05). Aktivita tkáňového faktoru byla ve skupině A 17.72±4.05 mOD/min, ve skupině B 18.12±3.35 mOD/min, ve sklupině C 7.62±4.19 mOD/min a ve skupině D 3.56±3.85 mOD/min (p<0.01)

Závěr: Výsledky naší práce prokázaly statisticky významný pokles jak počtu mikropartikulí, tak aktivity tkáňového faktoru v plazmě chudé na destičky pravděpodobně  vzhledem k jejich vazbě s aktivovanými krevními destičkami. Mikropartikule s navázaným tkáňovým faktorem jsou schopny transferu jeho trombogenního potenciálu na povrch aktivovaných krevních destiček a tím jeho inkorporaci do vznikajícího arteriálního trombu. Náš nález podporuje současnou hypotézu buněčných interakcí v koagulační kaskádě.