Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

IMPLANTACE MECHANICKÉ SRDEČNÍ PODPORY U ČTRNÁCTILETÉ PACIENTKY S FUNKČNĚ SPOLEČNOU KOMOROU

I. Skalský, I. Netuka, J. Malý, O. Szarszoi, J. Kettner, H. Al-Hiti, H. Říha, J. Kautzner, J. Pirk (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl
Implantace trvalé srdeční podpory u pacientky po operaci vrozené vady , s dysfunkcí funkčně společné komory , která byla resuscitována pro maligní arytmie . 
Soubor a metodika
Jedná se o 14  letou nemocnou s vrozenou  srdeční vadou   - trikuspidální atrézii, pulmonální atrezií ,  s levostrannou horní dutou žilou  po totálním kavopulmonálním spojení .I přes zavedení epikardiální stimulace  byla opět resuscitována pro komorovou fibrilaci. Došlo k progresi  srdečního selhání s hraničním srdečním výdejem , oligurií , se vzestupem hladiny laktátu . Zavedená inotropní podpora  s umělou plicní ventilací nevedla  ke zlepšení hemodynamického stavu pacientky a byla zde opětovná hrozba vzniku komorové fibrilace .
Výsledky
Pacientka byla napojena na mimotělní oběh a poté jí byla implantována mechanická srdeční podpora HearMate II z hrotu větší pravé komory do aorty . Vlastní čerpadlo jsme umístili do vytvořené kapsy pod přímým břišním svalem . Celková doba mimotělního oběhu byla 90 min. Odpojení proběhlo bez větších obtíží s NO a Noradreanlinem v nízké dávce . Pacientka se po výkonu probrala k plnému vědomí ,  sternotomie byla uzavřena sekundárně po stabilizaci krvácení 3. pooperační den . Tentýž  den byla  extubována ,dále byla  hemodynamicky i ventilačně stabilní, byla zahájena antikoagulační léčba. Z RES  byla   přeložena na JIP 15. pooperační den , kde  pacientka pokračuje v rehabilitaci a  bude zařazena na waiting list k orthotopické transplantaci srdce.
Závěr
Během pooperačního období došlo k rychlé stabilizaci oběhu  a k normalizaci stavu vnitřního prostředí , k postupné regresi ascitu a otoku DK , maligní arytmie se již neobjevily . Pacientka je hemodynamicky stabilní a velmi dobře rehabilituje . Plánujeme po zařazení do čekací listiny její propuštění do domácí péče s ambulatními kontrolami jako kandidáta transplantace srdce.