Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRVNÍ ZKUŠENOSTI S LÉČBOU SILDENAFILEM PŘED ENDARTEREKTOMIÍ PLICNICE U PACIENTŮ S CHRONICKOU TROMBOEMBOLICKOU PLICNÍ HYPERTENZÍ

P. Jansa, J. Lindner, D. Ambrož, T. Paleček, M. Aschermann, A. Linhart, J. Marešová, P. Poláček, L. Jelínková (Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

ÚVOD. Chronická tromboembolická plicní hypertenze (CTEPH) je důsledkem postupné obstrukce plicních cév intraluminálně organizovanými tromby a remodelace plicních arteriol v perfundovaných oblastech. Léčbou volby je endarterektomie plicnice (PEA).Komplikace operace významně narůstají, pokud je plicní cévní rezistence nad 1000 dyn.s.cm-5. V literatuře jsou publikovány případy nemocných, u nichž byl jako most k PEA použit intravenózní epoprostenol. METODIKA. V kardiocentru Všeobecné fakultní nemocnice v Praze bylo od září 2004 do prosince 2007 provedeno 68 PEA. U dvou pacientů s velmi těžkou plicní hypertenzí byla indikována tříměsíční léčba sildenafilem (3 x denně 20 mg per os) jako most k PEA. Během léčby sildenafilem byly tlaky v plicnici odhadovány echokardiograficky. Před zahájením léčby a před operací byla stanovena zátěžová kapacita testem šestiminutovou chůzí (6MWT) a stanovena plazmatická hladina BNP.
VÝSLEDKY. U 76leté ženy s těžkou CTEPH ve funkčním stádiu NYHA III, s plicní cévní rezistencí (PVR) 1669 dyn.s.cm-5, byl před zahájením léčby sildenafilem odhadovaný systolický tlak v plicnici (PASP) 110 mmHg, vzdálenost při 6MWT 101 m a hladina BNP 437 ng/l. Před PEA klesl odhadovaný PASP na 81 mmHg, vzdálenost při 6MWT se prodloužila na 147 m a hladina BNP klesla na 265 ng/l. Následná úspěšná PEA snížila PVR na 425 dyn.s.cm-5. U 67letéhoho muže s CTEPH ve funkčním stádiu NYHA III, s PVR 1520 dyn.s.cm-5 byl před léčbou sildenafilem odhadovaný PASP 122  mmHg, vdálenost při 6MWT 205 m, hladina BNP 360 ng/l. Po 3 měsících léčby sildenafilem se PASP významněji nezměnil, prodloužila se však vdálenost při 6MWT na 311 m a hladina BNP klesla na 280 ng/l. Po následné PEA klesla PVR na 469 dyn.s.cm-5.
ZÁVĚR. Sildenafil může být účinným mostem k PEA u nemocných, kteří jsou významně rizikoví vzhledem k vysoké hodnotě PVR.