Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RIZIKOVÉ FAKTORY ATEROSKLERÓZY V OBECNÉ POPULACI - ROZDÍLY MEZI MUŽI A ŽENAMI VE DVOU REGIONECH

M. Tomečková, H. Grünfeldová, J. Peleška, P. Hanuš, M. Šedová (mimo zam., Čáslav, Praha)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

     V rámci vědeckovýzkumného interdisciplinárního pracoviště Centra biomedicínské informatiky jsou provozovány dvě ambulance preventivní kardiologie, a to v  Městské nemocnici Čáslav a v Ústavu informatiky AV ČR v Praze. 
     V obou ambulancích bylo vyšetřeno celkem 1118 osob – 650 žen (58,14 %) a 468 mužů (41,86 %). V obou ambulancích bylo vyšetřeno více žen, procentuálně stejně v obou ambulancích.
     Při prvním vyšetření se populace v Praze a v Čáslavi významně lišily v průměrných hodnotách základních rizikových faktorů aterosklerózy, v sociálních faktorech (vzdělání, rodinný stav) i faktorech životního stylu (kouření, tělesná aktivita). Populace v Praze byla starší, její rizikový profil byl poněkud příznivější: měla nižší BMI, nižší systolický krevní tlak a nižší hladiny celkového a LDH cholesterolu.
     V obou ambulancích jsou muži i ženy obézní, průměrné hodnoty a laboratorní hladiny základních rizikových faktorů se blíží k horním hranicím normy. V obou městech byl mezi muži a ženami významný rozdíl ve WHR, v Praze byly ženy starší než muži (v Čáslavi rozdíl ve věku nebyl). V hodnotách krevního tlaku jak systolického, tak diastolického byl rozdíl mezi muži a ženami pouze v Čáslavi.
   Závěr: Vyšetřená populace je svým způsobem výlučná - má zájem o vlastní zdraví, spontánně se dostavila  k vyšetření. Rizikový profil této populace je velmi nepříznivý, což se v budoucnu bezpochyby projeví i v rostoucí prevalenci a incidenci aterosklerotických kardiovaskulárních onemocnění.

Částečně podpořeno projektem MŠMT ČR 1M06014