Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ŠÍŘE KOMPLEXU INTIMA-MEDIA KAROTID SE NELIŠÍ U NEMOCNÝCH S AORTÁLNÍ STENÓZOU A OSTATNÍMI CHLOPENNÍMI VADAMI

J. Fiedler (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Aortální stenóza vykazuje určité podobnosti s aterogenezí tepen.
Cíl: Sonograficky změřit hodnoty tloušťky komplexu intima-medie (IMT) jako markeru pokročilosti aterosklerózy karotických artérií u nemocných před náhradou aortální chlopně pro stenózu jako dominující vadu a porovnat ji s hodnotami pacientů před operací jiné chlopenní vady, zvlášť mezi osobami bez významné koronární choroby a mezi jedinci s indikací doplňující revaskularizace.
Metodika: Zařazeni byli pouze nemocní bez udávaných stenokardií či známé ischemické choroby srdeční. Hodnota IMT byla stanovena jako průměr ze tří manuálních měření střední vzdálenosti příslušných linií na vzdálené stěně společných karotid pod bulbem na obou stranách, bez znalosti koronarogramu. Skupinu A tvořilo 67 nemocných s aortální stenózou bez významné koronární choroby, skupinu B 57 nemocných s jinou chlopenní vadou bez významné koronární choroby, skupinu C 42 nemocných s aortální stenózou a koronární chorobou k revaskularizaci, skupinu D 28 nemocných s jinou chlopenní vadou a koronární chorobou k revaskularizaci. Porovnávány byly rozdíly v IMT (průměr±SD) mezi skupinami A a B, pak mezi C a D. V dalším kroku mezi skupinami A a C, pak mezi B a D. Jako statisticky významný rozdíl mezi soubory byla stanovena hladina p<0,05.
Hlavní výsledky: IMT (průměr±SD, v milimetrech) skupin: A(0,75±0,15); B (0,67±0,11), C (0,95±0,11) a D (0,92±0,09). Rozdíly v IMT mezi skupinami A a B stejně jako mezi C a D byly nesignifikantní. Rozdíly mezi skupinami A a C i mezi B a D naopak statisticky významné.
Závěr:  Šíře karotického komplexu intima-media se neliší u nemocných s aortální stenózu a ostatními chlopenními vadami, významné rozdíly jsou u obou skupin dány přítomností významné koronární choroby.