Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CHIRURGICKÁ LÉČBA RUPTURY KOMOROVÉHO SEPTA U AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU – KAZUISTIKA

T. Grus, J. Lindner, V. Rohn, J. Tošovský, I. Vítková, G. Grusová (Praha, Praha 2)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Ruptura interventrikulárního septa představuje závažnou komplikaci přibližně u 1% až 2% akutních infarktů myokardu a způsobuje asi 5% časných úmrtí po infarktu. Řešení je stále chirurgickou doménou i když je v poslední době poukazováno na nové možnosti řešení této komplikace katetrizační okluzí, zejména u reziduálních pooperačních defektů.

Popis případu:
62 - letá pacientka přijata se známkami LCO pro 2 dny starý IM spodní stěny. Na echu prokázána spodní ruptura komorového septa velikosti 2x2 cm, insuficienci mitrální chlopně a EF asi 40%.
Pacientka byla oligurická, s desaturacemi v žilní krvi, měla známky centralizace oběhu, byla nutná podpora katecholaminy. Pro vysoké riziko operace (EuroScore – logistic – 82,35% , additive 19) zavedena nejdříve oboustranná mechanická srdeční podpora PLS cestou a.fem.com. dx. a v.fem.sin. s výkonem čerpadla 3,7 l/min - 4.4 l/min. Tři dny po zavedení srdeční podpory, po úpravě vnitřního prostředí a koagulace byla operována – endoventrikulární plastika defektu autologním perikardem, plastiku Mi chlopně a ACB.
Pooperačně obnovena podpora PLS – výkon čerpadla 4,4 l/min. Antikoagulace heparinem udržována na hodnotách aPTT kolem 60s.
7. pooperační den byla mechanická podpora ukončena. 

Závěr: Oboustranná mechanická srdeční podpora je vhodná k překlenutí kardiogenního šoku a akutního srdečního selhání u pacientů po IM s rupturou komorového septa.
V tomto případě systém srdeční podpory fungoval 11 dní bez jakýchkoli problémů.
Výhodou je jednoduchá implantace bez nutnosti sternotomie, možnost nízké hladiny antikoagulace. Včasná chirurgická korekce defektu vede k dobrému funkčnímu stavu přežívajících pacientů.