Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZVÝŠENÍ B-TYP NATRIURETICKÉHO PEPTIDU PO REPROGRAMACI CHRONICKÉ BIVENTRIKULÁRNÍ STIMULACE NA STIMULACI IZOLOVANÉ PRAVÉ KOMORY

R. Hazuková, M. Pleskot, A. Havlíček (Hradec Králové, Pardubice)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Zjistit zda se zhoršení hemodynamických parametrů o 2,0 až 4,8 mmHg navozené změnou chronické biventrikulární stimulace (BiVP) na stimulaci izolované pravé komory (RVP) projeví zvýšením plazmatické hladiny B-typ natriuretického peptidu (BNP).
Soubor a Metodika: 18 pacientů s dlouhodobě optimalizovanou terapií srdečního selhání včetně BiVP (16,7±13,8 měsíců) bylo randomizováno v poměru 1:1 do 4-hodinové periody testovaného typu srdeční resynchronizace (RVP, nebo reaktivovaná BiVP). Následující den byla ve zkříženém schématu doplněna aktivace zbývajícího typu resynchronizace (reaktivovaná BiVP, nebo RVP). V mezidobí bylo obnoveno původní nastavení kardiostimulátoru. Hodnocena byla plazmatická hladina BNP a její dynamika (2 vzorky před = výchozí hodnota a 6 po aktivaci).
Výsledky: V porovnání s vyrovnaným horizontálním trendem BNP zachyceným při reaktivované BiVP byl během RVP detekován setrvalý vzestup BNP (P<0,007), (viz. obrázek). Proti výchozí hodnotě došlo během RVP k signifikantnímu zvýšení ve 3. (+5,71%; P<0.008) a více ve 4. hodině (+12,8%; P<0,0003), zatímco během reaktivované BiVP byla hodnota BNP srovnatelná s hodnotou výchozí. 
Závěr: U reálných pacientů zvyšuje reprogramace kardiostimulátoru z chronické BiVP na RVP plazmatickou hladinu BNP do 4 hodin.