Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POSTROMBOTICKÝ SYNDROM U PACIENTŮ PO ILEOFEMORÁLNÍ TROMBÓZE LÉČENÝCH LOKÁLNÍ TROMBOLYTICKOU TERAPIÍ VE FN BRNO

E. Maděrová, R. Souček, T. Zatočil, M. Tesák, J. Boudný, J. Sedmík, J. Hustý, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: hodnocení výsledků léčby ileofemorálních trombóz (IFT) lokální trombolytickou terapií (LTL) a výskytu následného postrombotického syndromu (PST)

Soubor:  Retrospektivně hodnoceno 20 pacientů s IFT léčených LKL na naší klinice v r.2006-7. Celkem 12 žen (60%) a 8 mužů (40%), průměrného věku 42 let (19-66 let). Průměrné stáří trombóz 5,9 dní (1-21 dní).  U 75% (15) pacientů postižena LDK, u 20% (4) pacientů PDK , 5% (1) s postižením obou DKK.  Léčba je ve spolupráci s radiologickou klinikou (flebografie a event. intervence). Kavální filtr použit u 50% (10) pacientů, z toho 1 pacient ho měl zaveden chronicky. Žilní intervence - PTA - provedena u 20% (4) pacientů, z toho 3x  se zavedením žilního stentu.  Průměrná délka LKL  2,6 dne (1-5 dní). U těchto pacientů jsme následně provedli zhodnocení postrombotických potíží –  jednak na základě klinického dotazníku, jednak pomocí  pletysmografie.
Výsledky:  K rekanalizaci  došlo u  95% (19) pacientů (75% optimálně, 20% suboptimálně).Po 6 měsících  bylo možno hodnotit průchodnost žilního řečiště u 19 pacientů, z toho u 95% trvala průchodnost řečiště (u 63% optimální, u 32% parciální obstrukce).  K recidivě došlo u 1 pacienta (5%), a to během 14 dní.  Zcela bez komplikací proběhlo 65% LKL,  krvácivé komplikace se vyskytly ve 30% (ve 25% lokální, většinou drobné hematomy v místě vpichu, u 1 pacientky (5%) se vyskytl retroperitoneální hematom, zvládnutý konzervativně).  Klinicky byl vyjádřen PST u 8 (40%) pacientů, většinou šlo o minimální nebo lehké potíže.  Pletysmografické nálezy korelují s klinikou.

Závěr: Naše výsledky korelují s výsledky na předních světových i domácích pracovištích  a prokazují, že lokální trombolytická léčba je  ve FN Brno účinná a bezpečná a přispívá k výrazné redukci postrombotického syndromu s minimálním rizikem komplikací. Jedná se o malý pilotní soubor,  který budeme dále rozšiřovat a sledovat.