Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEOBVYKLÁ PŘÍČINA AKUTNĚ VZNIKLÉ BOLESTI NA HRUDI

P. Mikulenčák, T. Sedlář, M. Lattová, J. Duša, Č. Číhalík (Zlín)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Tenzní pneumotorax (PNO) je závažná náhlá příhoda, která svými projevy může imitovat akutní koronární syndrom. Záklopkovým nebo ventilovým mechanismem proudí vzduch v inspiriu do pleurální dutiny a zůstává zde i během expiria. Dochází k progresi dušnosti, tachykardie, rozvoji šoku následkem komprese velkých cév, dislokaci mediastina ke zdravé straně. Pokud není příčina včas rozpoznána a promptně řešena, hrozí úmrtí pacienta.


Popis případu: Uvádíme kazuistiku 43leté pacientky přivezenou posádkou RZP na interní ambulanci pro náhle vzniklé bolesti na hrudi s dušností, hypotenzí, bradykardií a doprovodnou vegetativní symptomatologií  pro suspicium na akutní koronární příhodu. Jak se dále ukázalo, potíže pacientky vznikly v souvislosti se spontánním PNO vlevo, který  jako tenzní působil přetlak mediastina a uvedené potíže.Stav byl řešen akutní hrudní drenáží a napojením pacientky na aktivní sání. Jako příčina PNO byla dle CT verifikována ruptura plicní buly, thoracoskopicky provedena evakuace hemotoraxu, extraanatomická resekce dolního plicního laloku vlevo a obraze pleury.Vzhledem k CT nálezu emfyzematozních bul v oblasti pravého plicního křídla apikálně pacientka  přeložena do další péče a kontrol plicního oddělení.

Závěr: Spontánní tenzní PNO není příliš častá příhoda, na tuto jednotku je však třeba v diferenciální diagnostice bolesti na hrudi myslet, neboť svou závažností a rychlostí progrese při nesprávné terapii může vést k úmrtí pacienta. Výkonem zachraňujícím život je okamžitá hrudní drenáž.
Kasuistika je doplněna obrazovou přílohou (EKG, RTG, CT).