Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AMPULOVÁ KARDIOMYOPATIE U MUŽE-KAZUISTIKA

J. Bednář, J. Galuszka, J. Ostřanský, J. Lukl (Olomouc)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

  Úvod:Ampulová kardiomyopatie je poměrně nová klinická jednotka,která je diferenciálně diagnosticky zvažována u pacientů s negativním nebo nesignifikantním koronarografickým vyšetřením indikovaným  na základě podezření na akutní koronární syndrom.Mezi hlavní atributy onemocnění patří akutní retrosternální bolest, dušnost,dočasná abnormální kinetika myokardu levé komory, elektrokardiografické změny ST-T napodobující akutní koronární sy, žádná nebo častěji lehká elevace kardiospecifických markerů,absence obstrukce koronárních tepen. Variabilita výskytu v neselektované populaci vyšetřované pro STEMI se pohybuje od  0.02 až 1.4%. Častěji jsou nemocné ženy než muži v poměru 7:1.
  Popis případu:57 letý muž s anamnézou tupé retrosternální  bolesti,která vznikla po cca  2 hodinové zemědělské činnosti,byl vyšetřen v interní ambulanci spádové nemocnice. Na základě anamnézy,fyzikálního vyšetření a zhodnocení EKG byl diagnostikován STEMI přední stěny.V kardiocentru byla provedena akutní koronarografie se závěrem:koronární tepny bez stenoz.Ventrikulograficky akineza hrotu, 2/3 přední a boční stěny,hrotové části diafragmatického segmentu, hyperkineza zbylého  myokardu, EF LK 30%.V laboratoři byl zvýšen troponin(maximum 0.78 ug/l,norma 0.03 ug/l). Po zhodnocení všech vyšetření bylo onemocnění uzavřeno jako ampulární kardiomyopatie.Průběh byl nekomplikovaný,bez projevů srdečního selhávání, bez arytmií.Pac.byl propuštěn s medikací betablokátor,ACEI. Při kontrolním UZ srdce došlo k normalizaci poruchy kinetiky LK.
 Závěr:Kasuistika je příkladem vzácného výskytu ampulární kardiomyopatie u mužů. Vyvolávající příčinou byla fyzická práce na přímém slunci za horkého letního počasí.Prognosa pac. s tímto onemocněním je dobrá, nemocniční mortalita je  1.1%, rekurence onemocnění 3.5%.
Kasuistika je bohatě dokumentována nálezy EKG, UZ srdce, SKG včetně ventrikulografie