Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LEVÝ RADIÁLNÍ PŘÍSTUP U KORONÁRNÍCH KATETRIZACÍ A INTERVENCÍ VČETNĚ PACIENTŮ S AKUTNÍM INFARKTEM MYOKARDU S ST ELEVACEMI

H. Burdová, V. Johánková, J. Šindelář, M. Kohoutová, L. Halámková, Z. Dezortová, I. Bernat (Plzeň)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Na našem pracovišti bylo v roce 2007 provedeno 70% koronarografií (tj. přes 1700) a 60% koronárních intervencí (n=604) radiálním přístupem (RP). Výkony RP byly prováděny v 90% zleva, zprava jen v případě krátké levé horní končetiny u obézních pacientů, u leváků nebo pacientů s nehmatnou levou radiální tepnou či nedostatečným kolaterálním zásobením levé ruky. Pro diagnózu  akutního infarktu myokardu s ST elevacemi (STEMI) byla intervence provedena levým RP ve 131 případech, pravým RP 19x, femorálními přístupy celkem145x, brachiálním přístupem 2x. Konverze na femorální přístup byla při diagnóze STEMI nutná pouze u dvou pacientů.
Sestra na intervenčním sále před výkonem zajišťuje přípravu zápěstí a současně pravého třísla, bezprostředně po výkonu na sále odstraňuje z radiální tepny sheath, přikládá a stříkačkou vzduchem naplňuje pásek TR Band, kterým komprimuje místo vpichu. Komprese je pak na KJIP či standardním oddělení postupně odstraněna bez nutnosti náběrů APTT. Soběstačnost pacienta je po výkonu stejná jako před ním. Závažně lokální krvácivé komplikace se v souvislosti s punkcí radiální tepny na našem pracovišti v r 2007 nevyskytly.

Závěr: Levá radiální tepna se na našem pracovišti v r. 2007 stala nejčastější přístupovou cestou ke koronárním katetrizacím a intervencím vzhledem k výhodám, které tento přístup přináší pro pacienta i ošetřující personál.