Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

10- LETÉ ZKUŠENOSTI S PODÁVÁNÍM FLEKAINIDU V PROFYLAXI RECIDIV FIBRILACE SÍNÍ

R. Krausová, J. Bytešník, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

V současné době je pozornost v léčbě fibrilace síní (FS) věnována především přístupům nefarmakologickým. Přesto je zatím většina pacientů léčena antiarytmiky. Naše pracoviště má 10-leté zkušenosti s antiarytmikem třídy IC, flekainidem (F).
Cíl: Ověřit efekt perorálního F na stabilizaci rytmu u pacientů (pt) s recidivující FS resistentní na dosavadní podávaná antiarytmika a určit podíl pt, kteří byli pro neúspěch farmakologické léčby indikováni k léčbě nefarmakologické.
Metody: Od IV. 1997 do X. 2007 jsme podávali F u 63 pt s recidivující paroxysmální FS. Průměrný věk souboru je 54,3±18,2 roku (rozmezí 18 – 81 let, 42 mužů). Délka symptomatologie činila průměrně 7,1 roku (rozmezí 3 - 15 let), bylo vyzkoušeno 2,6 antiarytmika (rozmezí 1 - 4) s nedostatečným nebo  přechodným efektem. Strukturální onemocnění srdce mělo 8 pt, arteriální hypertenzi 25 pt. Průměrná velikost levé síně (LS) byla 43,7 mm ( rozmezí 33 – 56 mm). Žádný pt neměl významnou dysfunkci levé komory srdeční nebo manifestní ischemii. Podávání F bylo zahájeno v průměrné denní dávce 228 mg (rozmezí 150 – 300 mg).
Výsledky: Průměrná doba sledování je 69,5 měsíců (rozmezí 2 – 120 měsíců). 48 pt dostávalo spolu s F betablokátor. Léčba F byla hodnocena jako úspěšná u 49 pt (81% souboru). U těchto pt byl při ambulantních kontrolách opakovaně zjištěn sinusový rytmus nebo došlo ke zmírnění symptomů. Bez trvalejšího efektu byl F podáván u 14 pt, u 10 z nich byla provedena selektivní radiofrekvenční ablace FS. Proarytmický efekt nebo jinou komplikaci vedoucí k přerušení léčby jsme nezaznamenali.
Závěr: F se ukázal jako efektivní a bezpečné antiarytmikum u pacientů s paroxysmální FS resistentní na běžně užívaná antiarytmika. Jeho podávání nebylo spojeno s nežádoucími účinky. Za optimální léčbu považujeme kombinaci F s betablokátorem. V případě neúspěchu léčby byla indikována léčba nefarmakologická.