Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KORONÁRNÍ ARTERIÁLNÍ EKTAZIE POSTIHUJÍCÍ LEVOU VĚNČITOU TEPNU

P. Jarkovský, J. Škvařil, M. Černohous, M. Zavoral (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod:Koronární arteriální ektazie jsou dlouhodobě známým nálezem  u 1,2-5% nemocných, podstupujících koronarografické vyšetření.  Jsou spojeny  často s koronární aterosklerozou, ale vyskytují se i formy dilatační koronaropatie s absencí aterosklerotických změn, formy vrozené, mohou také doprovázet polyarteritis nodosa a další onemocnění.
Kazuistika: Prezentujeme případ 65 leté nemocné s koronárními ektaziemi I. typu dle Markise bez postižení pravé koronární tepny. Nemocná byla přijata pro atypickou protrahovanou bolest na hrudi vzniklou při rychlé rotaci trupem. Vstupní Ekg s depresemi ST nad boční stěnou, TnI pozitivní. Stav klasifikován vstupně jako nestabilní AP.  Nemocná byla do této doby bez typických aginozních obtíží, dlouhodobě byla sledována pouze pro vertebrogenní  algický syndrom. TTE bez poruchy kinetiky levé komory srdeční s patrným rozšířením kmene levé věnčité tepny. Provedená  SKG zjistila difusní ektatické postižení proximálních částí levé věnčité tepny dosahující až šíře 18 mm s těsnou odstupovou stenozou ramus circumflexus. Pravá věnčitá tepna měla  difusním sklerotické  postižení. S ohledem na charakter nálezu zvažováno primárně chirurgické řešení. Po konzultaci kardiochirurga,  s přihlédnutím  k absenci obtíží nemocné při zátěži a její preferenci  postupováno konzervativně. Nemocná zůstává nadále asymptomatická.
Závěr: Jednoznačná doporučení pro terapeutický postup nejsou dosud stanovena částečně pro nízkou incidenci a zejména  pro etiologickou heterogenitu ektazií. I konzervativní přístup může udržet dobrou kvalitu života.