Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STIMULAČNÍ SYSTÉM ENRHYTHM MRI SURE SCAN: BEZPEČNOST PROVÁDĚNÍ MRI U PACIENTŮ S IMPLANTOVANÝM KARDIOSTIMULÁTOREMRN

L. Homolová, P. Rošák, K. Kemzová (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod:Vyšetření magnetickou rezonancí (MR) představuje dnes dle platných doporučení absolutní kontraindikaci pro nemocné s implantovaným kardiostimulátorem(KS) resp.kardioverterem-defibrilátorem(ICD).Přesto existuje řada sdělení,která popisují možnost provedení MR s konvenčními KS/ICD.
Cílem práce bylo ověření bezpečnosti provedení MR u nové generace KS kompatibilních s MR.
Metodika: U 52 nemocných (prům.věk 68±12 let,36 M,25 Ž,EF LK 49±11 %)indikovaných k trvalé AV sekvenční kardiostimulaci ( 61 % SSS, 27 % AV II-III, 12% jiné) pro symptomatickou bradykardii na základě platných doporučení byl implantován kardiostimulátor EnRhythm MRI®  Medtronic + speciální komorová a síňová EL (MRI®,MDT). Preferenční polohou pro implantaci komorové EL bylo zvoleno midseptum. Standardní parametry stimulace a snímání na úrovni komory a síně byly měřeny v rámci implantace, při propuštění po výkonu(3-5.den), 1,3,6 a 12 M po výkonu. Nemocní byly randomizováni 1:1 k provedení MR scanu (hlava + LS páteř-21 sekvencí,monitorace SAR, doba scanu 35 min, aktivace speciální MR režimu KS po dobu scanu).Vyšetření MR bylo provedeno 3 měsíce po implantaci KS.
Výsledky: U 26 nemocných,kterým bylo provedeno vyšetření MR,nedošlo ve srovnání s kontrolní skupinou k nárustu stimulačních prahů ani k poklesu měřených amplitud  na úrovni pravé síně  a pravé komory.U 2 ze 26 nemocných (7.6 %) byla dokumentována přechodná elevace ST segmentu v prekordiálních svidech,která spontánně vymizela do 25 resp.40 min po ukončení MR scanu.

Závěr: Provedení MR vyšetření nevedlo ke zvýšení stimulačního prahu ani ovlivnění parametrů snímání na úrovní jak pravé síně tak pravé komory.Při použití moderních systémů se speciálně designovanými EL bude možno rutinnně provádět MR vyšetření u nemocných s indikací TKS resp. ICD a SRT. Problémem nadále zůstává kvalita obrazu u MR vyšetření myokardu  (late enhancement).