Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TOTÁLNĚ ENDOSKOPICKÝ CHIRURGICKÝ UZÁVĚR DEFEKTU SEPTA SÍNÍ – ZAČÁTEK ÉRY ROBOTICKÉ KARDIOCHIRURGIE?

Š. Černý, J. Marounek, D. Doubek, P. Jehlička, J. Popelová, S. Horáková, M. Lacinová (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

ÚVOD: Defekt septa síní (DSS) typu secundum je nejčastější vrozenou vadou v dospělosti.  V současnosti je většina defektů uzavírána katetrizačně. Robotická technologie vstoupila v poslední době i do kardiochirurgie a umožňuje chirurgický, plně endoskopický uzávěr DSS, bez nutnosti provádět klasickou chirurgickou incizi.
METODY: Retrospektivní zhodnocení vlastního souboru 8 nemocných,  u kterých byl v průběhu 6 měsíců proveden endoskopický uzávěr DSS s použitím robotického systému.
VÝSLEDKY:  V období od 7/2007 do 1/2008 jsme provedli 8 chirurgických, plně endoskopických  uzávěrů DSS s použitím robotického systému Da Vinci®. Všechny operace byly provedeny v mimotělním oběhu za použití systému Port Access®. Jednalo se o 2 muže a 6 žen s průměrným věkem 38,0 ± 7,8 let (rozpětí 30 – 54 let).  Všichni nemocní měli defekt typu secundum.  Výkon byl technicky úspěšný ve všech případech a konverze na otevřený přístup nebyla nutná u žádného pacienta. U 3 nemocných (37,5 %) jsme provedli přímou suturu defektu a ve 5 případech (62,5 %) jsme defekt uzavřeli dakronovou záplatou. Průměrná doba svorky v našem souboru byla 103,1 ± 34,8 min. a průměrná doba MO 163,5 ± 46,9 min.  Nikdo z nemocných nezemřel a nepozorovali jsme žádnou pooperační komplikaci.  1 - 6 měsíců po zákroku jsou všichni nemocní ve výborném klinickém stavu a bez reziduálního defektu.
ZÁVĚR: Uzávěr defektu septa síní za pomoci robotického systému Da Vinci® je reprodukovatelný, bezpečný a efektivní výkon. Umožňuje provést chirurgický uzávěr defektu septa síní bez klasické chirurgické incize.  Delší doba mimotělního oběhu a svorky je nemocnými velmi dobře tolerována. Všichni nemocní hodnotí kosmetický a funkční efekt operace velmi pozitivně. Domníváme se, že tato technika se do budoucna stane standardem chirurgické léčby DSS a u některých pacientů se může stát i alternativou katetrizačního uzávěru.