Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JE SIROLIMUS V KOMBINACI S MYKOFENOLÁTEM MOFETILEM VÝHODNOU ALTERNATIVOU KALCINEURINOVÝCH INHIBITORŮ U PACIENTŮ V POZDĚJŠÍM OBDOBÍ PO TRANSPLANTACI SRDCE S RENÁLNÍ DYSFUNKCÍ ?

P. Hude, L. Špinarová, J. Krejčí, H. Poloczková, E. Ozábalová, P. Němec, A. Sirotková (Brno)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Kalcineurinové inhibitory (CNI) se podílí na vzniku či progresi renální dysfunkce u pacientů po transplantaci srdce (HTx). Sirolimus je antiproliferační imunosupresivum bez nefrotoxicity.
Cíl:Posoudit bezpečnost a účinnost imunosupresivní kombinace bez CNI (sirolimus + mykofenolát mofetil (MMF)) u pacientů po HTx s chronickou renální dysfunkcí.
Soubor a metodika: V roce 2004 jsme převedli 15 pacientů (13mužů,2 ženy) po HTx z CNI na sirolimus. Průměrný věk pacientů při převodu na sirolimus byl 54,1 ± 7,3roku. Průměrná doba od HTx byla 6,5 ± 2,7roku.Vstupní kritérium hladina kreatininu >150 umol/l. Před změnou imunosuprese a po 36 měsících byla u všech pacientů stanovena hladina kreatininu, glomerulární filtrace(GFR), provedeno echokardiografické vyšetření a biopsii myokardu (EMB). První den jsme zahájili 6mg sirolimu , následně 2mg denně s další úpravou dávky dle koncentrací sirolimu, udržovaných v rozmezí 5-9ng/ml.První den byla dávka CNI snížena na polovinu a druhý den CNI vysazen.Hladina MMF udržována 1,5-4,0 mg/l.
Výsledky:Na počátku a po 36měsících byly EMB hodnoceny bez významné rejekce.Rozdíl echokardiograficky stanovené EF LK před konverzí a po 36 měsících byl nevýznamný
58,7 ± 5,2% vs. 57,3 ± 2,5% (p=ns).V průběhu 36 měsíců došlo k poklesu koncentrace sérového kreatininu z 171,9 ± 14,0 umol/l na 126,8 ± 27,3 (p= 0.02). Průměrná hodnota GFR se po 36 měsících zlepšila z 0,81 ± 0,22 ml/s na 1,26 ± 0,41 ml/s (p= 0.02). 3-leté sledování nedokončilo 7 pacientů. Tři pacienti zemřeli:malignita (n=1) a infekce (n=2).Tři pacienti byli pro nežádoucí účinky převedeni na původní CNI. Jeden pacient byl pro progresi renální dysfunkce zařazen do chronického hemodyalizačního programu.
Závěr: Naše výsledky prokázaly bezpečnost a účinnost imunosupresivního režimu bez CNI (sirolimus + MMF) u pacientů v pozdějším období po HTx s chronickou renální dysfunkcí.