Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MODIFIKOVANÁ ROSSOVA OPERACE U NEMOCNÝCH S AORTÁLNÍ VADOU A DILATACÍ KOŘENE AORTY

Š. Černý, R. Gebauer, J. Popelová, P. Jehlička, D. Doubek, S. Horáková (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

ÚVOD: Moderní životní styl a větší informovanost pacientů vede k obnovení zájmu o náhradu aortální chlopně pulmonálním autograftem (Rossova operace).  Jednou z limitací dlouhodobé úspěšnosti zákroku je riziko pozdní dilatace autograftu. Technickou limitací provedení operace je i ECHO měřený rozdíl aortálního a pulmonálního anulu větší než 10 – 15 %.  Možností jak eliminovat tyto problémy je implantace pulmonální chlopně do cévní protézy.
METODY: Retrospektivní zhodnocení vlastního souboru 6 nemocných,  u kterých byla provedena náhrada aortální chlopně pulmonálním autograftem modifikovanou technikou spočívající v implantaci pulmonální chlopně do protézy Vascutec Gelweave Valsalva®.
VÝSLEDKY:  V období od 5/2007 do 1/2008 jsme provedli 6 náhrad aortální chlopně uvedenou technikou. Kontinuita výtokového traktu pravé komory byla u všech pacientů obnovena kryoprezervovaným pulmonálním homograftem.  Jednalo se o 4 muže a 2 ženy s průměrným věkem 33,0 ± 5,7 let (rozpětí 29 – 44 let).  4 nemocní měli významnou regurgitaci, 1 stenózu a v 1 případě se jednalo o kombinovanou vadu.  U všech nemocných byl výkon technicky úspěšný a bezprostřední funkce auotograftu byla výborná. Průměrná doba svorky v našem souboru byla 217,8 ± 25,1 min. a průměrná doba MO 312,8 ± 19,2 min.  Nikdo z nemocných nezemřel a nezaznamenali jsme žádnou pooperační komplikaci.  1 – 8  měsíců po zákroku jsou všichni nemocní ve výborném klinickém stavu s funkčním autograftem.
ZÁVĚR: Rossova operace je technicky náročný zákrok rezervovaný jen pro úzkou indikační skupinu. Teoretickou výhodou presentované chirurgické modifikace je možnost redukovat aortální anulus při vlastní implantaci na rozměr pulmonálního autograftu, pokud rozdíl přesahuje 10-15 %.  Druhou výhodou je dlouhodobá stabilita kořene. Tento teoretický předpoklad však musí být potvrzen dlouhodobým sledováním našich nemocných.