Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROSSOVA OPERACE V KARDIOCENTRU NEMOCNICE ČESKÉ BUDĚJOVICE A.S.

P. Zeman, A. Mokráček, F. Toušek, M. Šulda, L. Pešl (České Budějovice)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Náhrada aortální chlopně pulmonálním autograftem root technikou a náhrada plicnice pulmonálním homograftem tzv. Ross procedure je metoda známá již ze 70-tých let 20-tého století, kdy ji poprvé použil v roce 1967 D.N. Ross. Zatímco její využití v dětské kardiochirurgii má své nezastupitelné místo, na její využití v kardiochirurgii dospělých jsou stále nejednotné názory. 
Cíl: Naše 5-leté zkušenosti s touto metodou.
Soubor a metodika: Od 7/ 2002 do 10/2007 jsme  v našem kardiocentru nabídli  26 pacientům Rossovu operaci jako alternativu standardního postupu .  Náš soubor tvoří 26 pacientů s průměrným věkem 38 let s onemocněním aortální chlopně. Z  celého souboru zemřel 1 pacient (3,8%), 1  pacient musel být reoperován . U všech  byla provedena Rossova operace,  u části i jiný výkon . Průměrná doba hospitalizace byla 13 dní . Před dimisí jsme všechny pacienty vyšetřili TTE  (transthorakální echokardiografie). Průměrně po 12 měsících jsme provedli kontrolu (TTE + klinické vyšetření) u 19 pacientů.  S delším časovým odstupem jsme provedli kontrolu u 13 pacientů s  průměrnou dobou od operace  39 měsíců ( 24-64).  S odstupem (více jak 12 měsíců po operaci) jsme provedli zátěžovou bicyklovou ergometrii. Dokladujeme snížení doby trvání mimotělního oběhu během operace v rámci learning curve.
Závěr: Rossova operace se v našem kardiocentru jeví jako vhodná alternativa standardního postupu u pacientů v mladším a středním věku s málo významnými přidruženými komorbiditami a celkově dobrým stavem, kteří pooperačně preferují další aktivní život, který by jim jinak znesnadňovala rizika standardního přístupu (především antikoagulace).