Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EPIKARDIÁLNÍ MAPOVÁNÍ A ABLACE KOMOROVÝCH TACHYKARDIÍ – ZKUŠENOSTI JEDNOHO CENTRA

P. Neužil, V. Reddy, M. Táborský, L. Šedivá, J. Petrů, J. Škoda (Praha, Boston, United States)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

ÚVOD: Arytmogenní substrát komorových tachykardií (KT) u nemocných po prodělaném IM, fokální formy ale zvláště u nemocných s dilatovanou kardiomyopatií zasahuje epikardiální část srdeční stěny.
CÍL:  V naší práci hodnotíme účinnost komplexního přístupu provádění katetrizační ablace KT s podporou epikardiálního mapování
SOUBOR NEMOCNÝCH  A METODA: Od roku 2002 do konce roku 2007 jsme provedli epikardiální mapování pro KT u celkem 52 nemocných, průměrného věku 56 let. Hodnocený soubor nemocných obsahoval 33 nemocných po prodělaném IM, 12 nemocných s dg. dilatované kardiomyopatie nebo kardiomyopatie pravé komory a 7 mělo epikardiálně uložené fokální ložisko odpovídající výtokovému traktu komor.
U všech nemocných bylo použito epikardiální  mapování CARTO systému v kombinaci s endokardiálním přístupem.
VÝSLEDKY: Epikardiální mapování jsme dokončili u všech nemocných. S podporou epikardiálního  přístupu se podařilo ozřejmit arytmogenní substrát u všech 52 nemocných. Docílit eliminace indukovatelnosti mapované KT se podařilo u všech 33 nemocných s ischemickým substrátem. V případě dilatované kardiomyopatie se podařilo eliminovat mapovanou KT u 9 nemocných a v případě fokální KT  u 4 nemocných, přičemž ve dvou případech se podařilo postihnout fokus z distální oblasti koronárního sinu.
V rámci sledování rekurence KT jsme detekovali výskyt KT u pouhých 2 nemocných  po prodělaném IM, ani v jednom případě u dilatované nebo arytmogenní kardiomyopatie a v jediném případě fokální KT.
ZÁVĚR: Z výsledku našeho prospektivního sledování nemocných po provedené epikardiální ablaci vyplývá, že významně přispívá ke zvýšení efektivity použití katetrizační ablace KT.