Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

MONITORACE FUNKCE OPTIVOL FLUID STATUS V RÁMCI SPECIALIZOVANÉ AMBULANCE SRDEČNÍHO SELHÁNÍ

M. Schejbalová (Praha 4)
Topic: Heart failure
Type: Presentation - doctors, 16th CSC Annual Congress

Úvod:

Současná doporučení pro léčbu chronického srdečního selhání upřednostňují systém komplexní, organizované a specializované péče. Ve světě existuje několik modelů ambulantní péče o nemocné s touto diagnózou a výsledky provedených studií ukazují, že systematická péče vede ke zlepšení kvality života nemocných, snižují se náklady na opakované hospitalizace a prodlužuje se délka jejich života.

Cíl:

V rámci snahy o komplexní sledování nemocných se srdečním selháním jsme v naší ambulanci jako první zavedli u nemocných s implantovanými BiV či BiV/ICD přístroji s funkcí OptiVol sledování stavu hrudní impedance s cílem dosažení časnějšího rozpoznání příznaků progrese srdečního selhání a vytvoření  těsnější spolupráce s nemocnými.

Metodika a soubor:

Z celkového souboru nemocných indikovaných k resynchronizační léčbě jsme vytipovali 17 nemocných s implantovanými přístroji, umožňujícími sledování stavu hrudní impedance (OptiVol), jejíž změny informují o eventuální akumulaci tekutin v hrudníku a tím o stavu kardiální kompenzace. Sledování probíhá v rámci pravidelné návštěvy v ambulanci srdečního selhání a je pro nemocné i úspornější z hlediska časového. V našem sdělení uvádíme charakteristiku souboru, první výsledky sledování a několik kazuistik, demonstrujících konkrétní postup sledování nemocných a úprav jejich medikace společně se záznamy OptiVol Fluid Trends.

Závěr:

Ambulantní péče o nemocné s chronickým srdečním selháním může být, na základě našich zkušeností, dále zefektivněna možností sledování stavu tekutin v hrudníku, resp. stavem intrathorakální impedance pomocí funkce OptiVol. Jako první tak demonstrujeme výhody  úzké spolupráce specialisty srdečního selhání a arytmologa.