Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MAGNETICKÁ NAVIGACE U KOMPLEXNÍCH VÝKONŮ V INTERVENČNÍ KARDIOLOGII

K. Smolíková, M. Vlasáková (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Výkony v intervenční kardiologii jsou až ve 30 %  limitovány velmi komplexní anatomií intervenované tepny. Standardní techniky neumožňují efektivní provedení plánované PCI, resp. u  elektivních výkonů a postižení více tepen  je nutno provést konverzi na kardiochirurgickou revaskularizaci.
Cíl práce: Ověřit efektivitu magnetické navigace u plánovaných angioplastik koronárních tepen s komplexní anatomií
Metodika: Po provedení selektivní koronarografie standardním způsobem byla provedena rekonstrukce tepen  ze 2 projekcí s diferencí minim. 40 stupňů. U 5 pacientů byla provedena kompletní 3D rekonstrukce cílové tepny za použití nového softwaru (PAEION, Haifa, Izrael) s možností intraluminálního zobrazení (obr.č.1).
Výsledky: V souboru 11 nemocných indikovaných k PCI byl dálkově zaveden ultratenký vodič s magnetickým sensorem do cílového segmentu u 9 (82 %) a provedena úspěšná PCI.
Závěr: Magnetická navigace umožňuje zvýšit efektivitu prováděných intervencí zejména u nemocných s komplikovanou anatomií cílové tepny. Významnou zobrazovací modalitu představuje kompletní 3D intraluminální rekonstrukce tepny, která může zvýšit úspěšnost a bezpečnost prováděných intervenčních výkonů. Pro průkaz  efektivity a definitivní zhodnocení přínosu MN bude třeba provést řadu prospektivních randomizovaných studií, které mohou odpovědět na otázku, zda je MN v oblasti intervenční kardiologie stejně efektivní jako v oblasti elektrofyziologie.

Název obrázku: Navigant a 3 D intraluminální rekonstrukce tepny