Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LÉČBA AIM KOMBINACÍ PŘEDNEMOCNIČNĚ PODANÉ TENEKTEPLÁZY A AKUTNÍ PCI

S. Janoušek, L. Groch, P. Urbánek, O. Hlinomaz, M. Novák, M. Felšöci (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl práce
Potvrdit příznivé zahraniční zkušenosti s přednemocniční trombolytickou léčbou akutního infarktu myokardu (AIM) s elevacemi ST následovanou intervenční léčbou (PCI).
Soubor a metodika
Základní podmínkou přítomnost elevací ST > 1 mm aspoň ve 2 svodech na EKG záznamu při kontaktu s ZZS, nepřítomnost kontraindikací  pro TL a věk do 75 let včetně. 2 indikační skupiny A) kontakt se ZZS do 2 hodin od vzniku potíží nebo B) transport k PCI delší jak 60 resp. 90 minut do zahájení intervence .Léčba IV: 500 mg ASA, tenektepláza (TNK) (RMetalyse) a heparin (dávka dle váhy), PO 300 mg Plavixu, transport do intervenčního centra k následné PCI. Léčba indikována lékaři ZZS na území JM kraje. K 1.1.2008 zařazeno 19 nemocných (4 ženy) průměrného věku 62 let (42-74 let), všichni s anamnesou potíží do 2 hod.
Výsledky
Při zahájení TL  byli 4 nemocní (21%) ve stadiu Killip III-IV.Do nemocnice přichází jeden ve stadiu Killip III, ostatní Killip I-II.. Vstupní koronarografie: zcela průchodná tepna (TIMI flow III) 12/19 (63%), částečně (TIMI flow II) 3/19 (16%). Po PCI všichni TIMI flow III, 3x (16%) byl podáván inhibitor IIb/IIa.. U 2 nemocných (11%) vznikla jen minimální léze (aborted IM). U nikoho nedošlo k závažným krvácivým komplikacím.V jednom případě jako nevýznamná komplikace PCI vznikl uzávěr RD2,. Povzbuzující je zatím nulová hospitalizační i 30-denní mortalita
Závěr
Dosavadní výsledky jsou velmi nadějné a ukazují na příznivé ovlivnění klinického stavu i prognózy u nemocných mladších 75 let při tomto léčebném postupu zahájeném do 2 hodin od vzniku AIM. Ovšem další podrobnější zhodnocení na rozsáhlejším souboru nemocných bude nezbytné.
(Podporováno MZ ČR v rámci Projektu podpory kvality zdravotní péče 13a/05 MEZ -OZF/2)