Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PŘEDNEMOCNIČNÍ PÉČE O PACIENTY S AKUTNÍM SRDEČNÍM SELHÁNÍM V JIHOMORAVSKÉM REGIONU – DVOULETÉ SLEDOVÁNÍ

J. Svoboda (Kuřim)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl:Analýza pacientů s akutním srdečním selháním ošetřených  ZS,jejich prehospitalizační terapie,distribuce do jednotlivých  nemocnic ,procentuální zastoupení dle klinických projevů  a příčin. Doplnění dat z prehospitalizační péče u části pacientů  z  registru pacientů AHEAD(acute heart failure database).

Metodika a soubor:Byla provedena retrospektivní analýza z informačního systému ZZS JmK
z roku 2006 a 2007.V obou letech  bylo vybráno  vždy více  1000  výjezdů ZS s lékařem k pacientům nad 18 let pro diagnozu akutního srdečního selhání. Statistické vyhodnocení je uskutečněno běžnými metodami pro biomedicíncký výzkum.

Výsledky:Výjezdy k pacientům s akutním srdečním selháním představují 2,6% všech výjezdů ZS  s lékařem. Každý lékař  ZZS JmK se setká s pacientem s ASS v průměru 6,6 x ročně,
Průměrný věk pacientů všech pacientů s akutním srdečním selháním byl 73,22 SD 12,6  Průměrný věk žen byl 76,73 SD 12,6,průměrný  věk mužů 70,05 SD 12,8.Průměrný věk žen odeslaných na kardiologické kliniky byl 76,1 SD 11,7 ,průměrný věk mužů odeslaných na kardiologické kliniky  byl 67,7  SD 13,6.Počet zásahů s dg.ASS u mužů   v obou letech  převyšoval  počet zásahů u žen  Počet zásahů u mužů odeslaných na kardiologické kliniky  byl v obou  letech vyšší proti počtu zásahů u žen odeslaných na kardiologické kliniky.
Další data  se týkají   rozložení pracovních diagnoz u pacientů s ASS TK,P,doby dojezdů,délky transportů,léčby (využití jednotlivých preparátů) ,nutnosti UPV,  počtu  úmrtí během transportu.


Závěr: Ženy s dg.ASS ošetřené ZZS jsou starší než muži.Muži s ASS jsou odesíláni k léčení na kardiologické kliniky častěji než ženy.Transfer pacientů do jednotlivých nemocnic ,využití  léčebných  postupů a preparátů v léčbě ,věkové složení pacientů,podíl mužů a žen nevykazuje v posledních 2 letech rozdíly.